Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åring misstänkt för bombdåd begärd häktad

Kvällsposten rapporterade från platsen under onsdagen
Häktningsförhandlingen mot 22-åringen hålls på fredagen.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Explosionen vid skattekontoret i Köpenhamn den 6 augusti var kraftig.
Foto: BAX LINDHARDT / RITZAU SCANPIX / BAX LINDHARDT / RITZAU SCANPIX

Den 22-åring som dansk polis vill ha utlämnad har begärts häktad.

Han misstänks för att tillsammans med en 23-årig Malmöbo ha placerat en kraftig sprängladdning vid ett skattekontor i Köpenhamn.

Kammaråklagare Kristian Lindhoff Carleson skickade in häktningsframställningen sent på eftermiddagen till Malmö tingsrätten.

Förhandlingen kommer att hållas i morgon. Häktningsframställningen var nödvändig att lämnas in före kl 12 på fredagen eftersom 22-åringen frihetsberövades på tisdagskvällen. Vid tillslaget var dansk polis på plats i Malmö och deltog även i de sammanlagt åtta husrannsakningar som gjordes den kvällen på flera platser i Malmö med omnejd.

22-åringen är tidigare ostraffad och har under förhör vägrat att frivilligt låta sig överlämnas till dansk polis. Det innebär att tingsrätten i Malmö måste pröva misstankarna mot honom. Även om tingsrätten skulle komma fram till att han ska överlämnas kan 22-åringen överklaga ett sådant beslut.

Kan ta tid

Det betyder att ett överlämnande av 22-åringen kan dra ut på tiden.

– Frågan om överlämnade av 22-åringen kommer eventuellt att prövas samtidigt som häktningsförhandlingen, säger Kristina Lindhoff Carleson till Kvällsposten.

Tingsrätten ska också pröva om de beslag som gjorts i samband med husrannsakningarna ska överlämnas till dansk polis. 

22-åringens advokat Anders Malm är fåordig om sin klient och misstanken mot honom.

– Jag hänvisar till åklagaren, säger han till Kvällsposten.

23-åringen som ska ha åkt i bil till Köpenhamn den 6 augusti med 22-åringen är internationellt efterlyst av dansk polis. En teori är att 22-åringen kört bilen och att 23-åringen var passagerare. 23-åringen har nyligen blivit av med sitt körkort. Transportstyrelsen tog körkortet efter att han vid flera tillfällen stoppats för fortkörning.

23-åringen är till skillnad från 22-åringen känd av polisen i Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!