Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

22-åring misstänkt för bombdåd begärd häktad

Kvällsposten rapporterade från platsen under onsdagen
Häktningsförhandlingen mot 22-åringen hålls på fredagen. Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Explosionen vid skattekontoret i Köpenhamn den 6 augusti var kraftig. Foto: BAX LINDHARDT / RITZAU SCANPIX / BAX LINDHARDT / RITZAU SCANPIX

Den 22-åring som dansk polis vill ha utlämnad har begärts häktad.

Han misstänks för att tillsammans med en 23-årig Malmöbo ha placerat en kraftig sprängladdning vid ett skattekontor i Köpenhamn.

Kammaråklagare Kristian Lindhoff Carleson skickade in häktningsframställningen sent på eftermiddagen till Malmö tingsrätten.

Förhandlingen kommer att hållas i morgon. Häktningsframställningen var nödvändig att lämnas in före kl 12 på fredagen eftersom 22-åringen frihetsberövades på tisdagskvällen. Vid tillslaget var dansk polis på plats i Malmö och deltog även i de sammanlagt åtta husrannsakningar som gjordes den kvällen på flera platser i Malmö med omnejd.

22-åringen är tidigare ostraffad och har under förhör vägrat att frivilligt låta sig överlämnas till dansk polis. Det innebär att tingsrätten i Malmö måste pröva misstankarna mot honom. Även om tingsrätten skulle komma fram till att han ska överlämnas kan 22-åringen överklaga ett sådant beslut.

Kan ta tid

Det betyder att ett överlämnande av 22-åringen kan dra ut på tiden.

– Frågan om överlämnade av 22-åringen kommer eventuellt att prövas samtidigt som häktningsförhandlingen, säger Kristina Lindhoff Carleson till Kvällsposten.

Tingsrätten ska också pröva om de beslag som gjorts i samband med husrannsakningarna ska överlämnas till dansk polis. 

22-åringens advokat Anders Malm är fåordig om sin klient och misstanken mot honom.

– Jag hänvisar till åklagaren, säger han till Kvällsposten.

23-åringen som ska ha åkt i bil till Köpenhamn den 6 augusti med 22-åringen är internationellt efterlyst av dansk polis. En teori är att 22-åringen kört bilen och att 23-åringen var passagerare. 23-åringen har nyligen blivit av med sitt körkort. Transportstyrelsen tog körkortet efter att han vid flera tillfällen stoppats för fortkörning.

23-åringen är till skillnad från 22-åringen känd av polisen i Malmö.