Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han högg 40-årig man till döds med kökskniv

Alexander Jörgensen och 17-åringen hade innan attacken förberett sig och maskerat sig.
Alexander Jörgensen, 22 år, döms till 14 års fängelse för mord på en 40-årig man i Kävlinge den 27 november förra året.

Alexander Jörgensen, 22, dömdes i dag i Lunds tingsrätt till 14 års fängelse för mord på en 40-årig man. 

22-åringen har erkänt att han den 27 november förra året högg en kniv i ryggen på mannen. 

Hans 17-årige kamrat döms till ungdomsvård för medhjälp till grov misshandel och grov medhjälp till vållande till annans död.

Mordet hade föregåtts av sms som skickats mellan Alexander Jörgensen och den 40-årige mannen. När de möttes hade Alexander Jörgensen och hans kamrat maskerat sig.

Lunds tingsrätt motiverar domen bland annat så här:

”Hans agerande präglas av målmedvetenhet och angreppssättet var hänsynslöst.”

Tingsrätten noterar särskilt att Alexander Jörgensen sedan lämnade platsen utan att visa något som helst intresse för hur offret mådde.

Högg utan förvarning

Alexander Jörgensen erkände under rättegången att han knivhuggit den 40-årige mannen men påstod att det var för att stoppa 40-åringen från att misshandla en av hans vänner. Men tingsrätten har tagit del av en film som spreds på sociala medier. I videoklippet hörs hur någon skriker. Tingsrätten anser att det var hans 17-årige kamrat som ropade:

– Hugg honom.

Tingsrätten konstaterar att innan Alexander Jörgensen högg 40-åringen i ryggen gjorde han inga som helst försök att stoppa 40-åringen från att göra någonting, oavsett vad det kan ha varit. Kniven han använde var stor och spetsig, skriver tingsrätten.

Istället högg han honom bakifrån. Alexander Jörgensen sprang sedan till en fotbollsplan och ska ha gett kniven till 17-åringen och bett honom kasta den. Kniven gömdes efteråt vid en soptunna i närheten av en förskola.

17-åringen och Alexander Jörgensen döms också att gemensamt med 17-åringen betala skadestånd till 40-åringens anhöriga på sammanlagt 405 432 kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!