Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyresgästerna hörde offrets förtvivlade skrik

En 21-årig man åtals misstänkt för mordet på Censorsgatan i Malmö i september 2016.Foto: FRITZ SCHIBLI
Sköt med automatvapen mot bil. En 19-åring sköts ihjäl med automatvapen och tre personer skottskadades.Foto: FRITZ SCHIBLI

I september 2016 sköts en 19-årig man till döds i sin bil på Censorsgatan i Malmö – samtidigt skottskadades tre personer.

Nu åtalas en 21-årig man misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. 

– Det var en ren avrättning, säger åklagare Neela Frisell.

I september 2016 körde en bil in på en vändzon på Censorsgatan i stadsdelen Gullviksborg i Malmö och krockade med en sten. I bilen satt en 19-årig man och tre personer i 20-årsåldern. 

Samtidigt kom flera mopeder som jagat bilen ifatt fordonet. En mängd skott från ett automatvapen och två pistoler avlossades rakt mot bilen. 19-åringen dödades och tre personer skottskadades allvarligt.

– Det var en ren avrättning, det var extremt hänsynslöst. Den mördade mannen satt på främre passagerarsätet. Ytterligare två personer blev allvarligt skadade säger åklagare Neela Frisell.

Enligt henne hade i princip ingen av personerna i bilen någon chans att fly undan kulorna. Vem som träffades och riskerade att dödas har efteråt beskrivits som en mer eller mindre tillfällighet. 

Sommaren 2016 hade varit varm och värmen dröjde sig kvar under september. När skottlossningen inträffade vid 18-tiden befann sig flera familjer i området och utsattes för ren livsfara när de riskerade att träffas av förlupna kulor. 

Kammaråklagare Neela Frisell i Malmö väcker åtal i mordfallet från 2016.Foto: TOMAS LEPRINCE

21-årig man åtalas

På onsdagen lämnade åklagare Neela Frisell in stämningsansökan mot en 21-årig man. Han åtalas för mord, mordförsök och grovt vapenbrott samt framkallande av fara för annan. 

Målet är egentligen det första som leder till åtal och rättegång i den härva av mord och annan grov kriminalitet som under de senaste åren tyngt ner Malmö.

– Det handlar om en gedigen polisutredning med en uthållighet och resurser som tilldelats under lång tid. Ett 20-tal poliser har arbetat på heltid med ärendet, säger Neela Frisell.

Enligt åklagaren kände den misstänkte mördaren sitt offer. Men de hade inget umgänge med varandra. 

– Det finns en mängd tänkbara motiv. Men det finns ingen bestämd förklaring till gärningen, säger Neela Frisell.

Bestämt agerande

Att mordet skedde på den aktuella platsen anses ha varit en tillfällighet. 

– Men det var ett bestämt agerande. Jag menar att 19-åringen förföljde sitt offer ett hundratal meter innan skotten avlossades, säger Neela Frisell.

Flera hyresgäster i området ska ha hört offrens förtvivlade skrik i anslutning till händelsen.

Förundersökningen är omfattande och består av 6 000 sidor.  21-åringen har hörts under sammanlagt 29 timmar. Han har fått 1 400 frågor . 

Men han har enligt åklagaren varit tyst och inte svarat på någonting - mer än att han förnekar brott.

– Bevisningen består framför allt av DNA-spår från två hylsor som anträffats på platsen och noggrann kartläggning av vad 21-åringen har gjort före och efter händelsen, säger Neela Frisell.

Ett vapen hittat

Polis och åklagare misstänker att mordet har koppling till knark- och vapenaffärer och den åtalade mannen har tidigare avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för vapen- och narkotikabrott.

Tre vapen användes vid skjutningen, två pistoler och ett automatvapen. Ett av vapnen har identifierats genom en annan polisutredning.

– Ett trettiotal skott har avlossats. 16 av skotten var riktade in i bilen och de som befann sig i fordonet har inte haft en chans att ta sig ut. Två skott gick in i en lägenhet där det fanns fem personer, en kvinna och fyra barn. Två av barnen var nära att träffas av skotten, säger Frisell.

– Det var en lycklig slump att inte fler träffades.

Flera personer har varit misstänkta för inblandning i dådet och suttit frihetsberövade, men alla utom 21-åringen är nu avskrivna. I januari greps en 25-åring misstänkt för delaktighet i mordet. Han satt häktad en månad men släpptes.

– Det har varit en svårarbetad polisutredning, flera hundra personer har hörts men bara ett fåtal har pratat med polisen. 

Rättegången är preliminärt planerad att att starta den 29 mars och pågå i nio dagar i säkerhetssalen i Malmö  tingsrätt. 

Under rättegången ska sammanlagt 27 personer höras i målet, merparten av dem vittnen till händelsen eller anhöriga till offret.