Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åring döms för mord till 11 års fängelse

Hovrätten skärper straffet till elva års fängelse.
Isac Drivhall WelinFoto: Polisen
Bilen besköts med ett 15-tal skott.Foto: Polisen

Isac Drivhall Welin, 22, dömdes i juni för mordet på en 19-åring till nio år och åtta månaders fängelse. 

På måndagen skärpte hovrätten i Malmö straffet för gärningen till elva års fängelse. 

Isac Drivhall Welin, 22, dömdes i juni i år till nio år och åtta månaders fängelse för mordet på en 19-årig man, men även mordförsök på hans tre vänner samt grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Drivhall Welin har hela tiden förnekat inblandning i dådet och valde senare att överklaga domen till hovrätten i hopp om att bli frikänd. 

Men i stället för att gå fri döms 22-åringen nu alltså till elva års fängelse i stället - en straffskärpning på 16 månader.

Tillräckliga bevis

Enligt hovrätten är det ställt utom allt rimligt tvivel att Drivhall varit gärningsmannen.

Domstolen konstaterar också att straffet hade varit på livstid för en vuxen person. Men i det här fallet ger den låga åldern en rejäl straffrabatt.

Den aktuella händelsen skedde på en gård till ett bostadsområde i Malmö den 25 september 2016. Den 19-årige mannen sköts med flera skott när han satt i en bil på Censorsgatan i Malmö. Bland bevisningen fanns bland annat DNA på en av patronhylsorna som hittades på platsen. 

”Eftersom avsikten varit att döda flera personer är straffvärdet mycket högt och skulle ha bestämts till livstids fängelse om gärningsmannen varit över 21 år när brottet begicks.”, skrev Malmö tingsrätt i sin dom. 

Träffades av skott

Med i bilen satt även tre av 19-åringens vänner, som alla träffades av skott och fördes till sjukhus med svåra skador. Samtliga av dessa överlevde sina skador. 

Bilen besköts med cirka 15 kulor av tre gärningsmän på moped. De hade jagat bilen under en sträcka och hann ikapp när bilen krockade med en sten. 

Åklagare Neela Frisell har tidigare kallat mordet för en ”ren avrättning”, då ingen av passagerarna i bilen hade möjlighet att fly från skotten. 

19-åringen som dog satt i främre passagerarsätet, och efter mordet hittade polisen 28 hylsor och en patron på brottsplatsen. Mördarna använde pistol men också en automatkarbin.

Tre nyheter att hålla koll på i dag.