Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

19-årig kille döms för ”fuck girl”-utnämning

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Den 19-årige skolelev som på en studentbal utnämnde en kvinnlig elev till ”Årets Fuckgirl” dömdes på måndagen för grovt förtal av Malmö tingsrätt.

Enligt domstolen döms mannen till villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala 10 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Det var den 12 maj i år som 400 skolelever var samlade för en skolbal i Västra hamnen i Malmö.

Enligt åtalet skulle den 19-årige mannen då ha utpekat målsäganden som klandervärd i sitt levnadssätt genom att utnämna henne till "årets fuckgirl", enligt åklagarens beskrivning.

Den aktuella lokalen ska ha varit fylld med blivande studenter, lärare och andra myndiga elever. Alla kom från samma skola, ett skånskt gymnasium.

Under kvällen delades en lång rad priser ut, alltifrån årets snygging till årets rövslickare och årets fuskis.

Läste motiveringen

Det sista priset ansågs som ett av de värsta, utnämningen till "Årets Fuckgirl".

 Den 19-årige skoleleven läste upp motiveringen samtidigt som en poplåt spelades där sångerskan sjunger att hon själv är en hora.

Kvinnan fick ta emot en banderoll och en inramad version av texten som den 19-årige eleven hade läst upp.

– Jag mådde jättedåligt och alla pekade och så. Jag kände mig väldigt olustig över att alla skrattade åt mig, säger kvinnan i polisförhör.

I en intervju i Kvällsposten sa kvinnan att avslutningen blev något av det värsta hon varit med om. Händelsen har präglat hennes liv efter det.

– Jag hade inte önskat någon den här texten, den var så himla grov. Den sista raden var värst, där stod ”vi kan inte räkna på fingrar och tår hur många saker som glidit in mellan dina lår”.

Efter att händelsen på skolbalen blivit känd valde skolans rektor att göra polisanmälan. Det är också denna som legat som grund till att åklagaren väckt tal. 

LÄS MER: Nellie Erberth: ”Hon orkade – det kan bli avgörande för alla kvinnor”

Under rättegången blev det känt att så gott som samtliga avgångselever på skolan deltagit i omröstningarna till de olika priserna. Även brottsoffret ska ha deltagit i detta.

Skolans studentkommitté hade sedan som ansvar att sammanställa uppgifterna och den 19-årige skoleleven tog på sig uppgiften att skriva huvuddelen av motiveringarna.

Under rättegången hävdade mannens försvarare att 19-åringen skulle gå fri eftersom han endast varit budbärare.

Var onykter

Försvararen argumenterade också för att det aktuella begreppet har en annan innebörd för den yngre generationen. 

Den 19-årige mannen har sagt att han varit onykter vid uppläsningen. Hur kvinnan skulle reagera i samband med utnämningen var inget han i förväg reflekterade över. 

Under rättegången sa mannen också att det inte ska ses som något kränkande att utses till "Årets Fuckgirl". Strax innan utsåg man även "Årets Fuckboy".

Eleven som fick det priset ska enligt skolans rektor ha sett det som en merit och inte velat polisanmäla händelsen.   

Enligt domen måste det ha stått klart för alla, inklusive den 19-årige mannen, att uttrycket "Årets fuckgirl" har en starkt negativ klang.

Det gäller även för ungdomar och i den sociala kontext som både brottsoffret och den nu dömde befunnit sig i, konstaterar tingsrätten.

Domstolen skriver i domen att handlandat varit hänsynslöst och att motiveringen varit mycket förnedrande och kränkande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!