Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

16-åring rymde från domstol – tidigare dömd för brutalt rån

16-åringen rymde från en kriminalvårdare under fredagen. Foto: Karsten Petersen
Enligt källor till Kvällsposten hoppade 16-åringen in i en bil. Foto: Karsten Petersen
Polisen söker nu efter pojken, och undersöker bland annat övervakningskameror. Foto: Karsten Petersen
16-åringen har flytt från en Kriminalvårdare vid Malmö tingsrätt. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
16-åringen är dömd till 8 månaders sluten ungdomsvård. Foto: POLISEN

En 16-årig pojke dömdes i maj till sluten ungdomsvård för ett brutalt rån.

Under fredagen lyckades han rymma från Kriminalvården, utanför Malmö tingsrätt.

– Polisen arbetar med att hitta pojken, säger Calle Persson presstalesperson vid polisen region Syd.

Under fredagen blev det ett stort polispådrag efter att en 16-årig pojke rymt från Kriminalvårdare efter förhandlingar i Förvaltningsrätten, angående lagen om vård av unga, vilket även Sydsvenskan skrivit om.

– Förhandlingarna har avlöpt och avslutats som de skulle, man har överlagt men inte meddelat dom än, det dröjer ett par veckor. Han flydde efteråt, säger Fredrik Löndahl, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Malmö. 

Fredrik Löndahl berättar att Kriminalvården förde ut 16-åringen till transporten efter att förhandlingarna avslutats. Utanför stod det ett ungdomsgäng och väntade och på något sätt lyckades 16-åringen smita undan.

– Jag vet inte hur den biten gick till men han försvinner därifrån, säger Fredrik Löndahl.

Det är fortfarande oklart vilken roll ungdomsgänget spelade i rymningen men enligt källor till Kvällsposten så hoppade den intagne, som inte hade handbojor, in i en bil som sedan körde i väg. 

Det är fortfarande oklart hur ungdomsgänget agerade och om det kan handla om en renodlad fritagning. Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska inget våld ha utövats mot kriminalvårdspersonal.

– Polisen arbetar med att hitta pojken och att reda ut hur det här har gått till, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

Dömdes för brutalt rån

Pojken dömdes i början av maj för ett brutalt rån i Klagshamn i vintras, som han ska ha begått tillsammans med minst fem andra ungdomar. 

Rånet inträffade i stadsdelen Klagshamn i Malmö den 25 januari i år och blev uppmärksammat för den stora mängden våld som brukades. 

Offret, en man i 20-årsåldern, blev slagen, sparkad och knivhuggen. Dessutom fortsatte misshandeln när offret låg ner. Han fick en allvarlig skallfraktur som hade kunnat leda till döden om han inte kommit under vård, enligt tidigare åtal. LÄS MER: Sex pojkar nära döda man under brutalt rån

 

16-åringen straffades för grovt rån till åtta månaders sluten ungdomsvård, en dom som inte vunnit laga kraft än. 

I avvaktan på dom är han dock tvångsomhändertagen enligt Lagen om vård av unga, något Socialnämnden beslutade att göra omedelbart i samband med att de fick kännedom om fallet.

– Socialnämnden bedömde att killen behövde vara omhändertagen på grund av den allvarliga brottsliga verksamheten, säger Fredrik Löndahl.

16-åringen uppges vara placerad på ett SiS-hem uppåt landet, ett boende inom Statens instutionsstyrelse, i avvaktan på dom.

Fortfarande inte hittad

Larmet kom in till polisen vid 12, och vid 17-tiden var 16-åringen ännu inte anträffad.

– Han är fortfarande efterlyst, säger Calle Persson.

Polisen försöker nu reda ut pojkens flyktväg, samt undersöka om det finns övervakningskameror längs den. 

– Vi samlar in så mycket information som möjligt för att kunna hitta honom, och reder ut om han var ensam eller tillsammans med någon, säger Calle Persson. 

Tågtrafiken på Malmö central stoppades till en början under polisens jakt.

Nu kör tågen återigen, men enligt Trafikverket kommer förseningar att kvarstå ett tag - och de varnar för att tåg kan komma att ställas in på delsträckor. 

”Samhällets reaktion”

Till skillnad mot sluten ungdomsvård, som 16-åringen dömdes till i tingsrätten. Är ett omhändertagningsbeslut från Socialnämnden inte tidsbestämt. 

– Förvaltningsrätten beslutar om LVU och det ska omprövas av socialnämnden var sjätte månad. Det fortgår tills man fyller 18, ibland 21, säger Fredrik Löndahl.

Fredrik Löndahl, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Malmö. Foto: Carl Johan Erikson/PRESS

När och om straffet sluten ungdomsvård vinner laga kraft kommer det dock ersätta LVU-beslutet.

– Man kan säga att straffet sluten ungdomsvård är samhällets reaktion på brottet. LVU handlar mer om att skydda en person som har ett skadligt beteende. I det här fallet att ägna sig åt kriminell verksamhet, säger Fredrik Löndahl.

När 16-åringens 8 månader av sluten ungdomsvård har passerat kan dock Socialnämnden återigen besluta att omhänderta honom enligt LVU. Då kommer saken behöva prövas i Förvaltningsrätten igen.