Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juristen: Ökad risk för våld i hemmet

Juristen Ulrika Rogland menar att situationen för personer utsatta för våld i hemmet blivit allt mer pressad under coronakrisen.Foto: LASSE SVENSSON
Foto: DPA/IBL

Utsattheten för redan utsatta växer när dagarna begränsas till hemmet. Juristen Ulrika Rogland uppmanar grannar och medmänniskor att ta ett större ansvar och agera.

Kvinnojourer rapporterar ett allt högre tryck på sina hjälplinjer och i veckan som gick beslutade regeringen att avsätta 100 miljoner till barn- och kvinnorättsorganisationer som ett extra stöd under coronakrisen. 

– Det är klart att har man en situation där man utsätts för psykiskt, fysiskt eller ekonomiskt våld hemma så blir ju det värre nu när man måste vara hemma hela tiden. Det blir en mer pressad situation, säger Ulrika Rogland, Malmöbaserad jurist med särskilt fokus på sexualbrott och våld i nära relationer.

Isolering i hemmet kan göra att en del personer dricker mer alkohol än vanligt, vilket ytterligare ökar risken för våld och utsatthet, enligt Ulrika Rogland.

– De som utsätter någon för våld i hemmet är personer som redan från början har mycket irritation och svårigheter att hantera sina känslor, och många har låg självkänsla. Håller man då på att förlora jobbet och är orolig för ekonomin så är det klart att det finns en risk att den frustrationen går ut över den man lever med, om man nu är den typen av person. 

Frizoner borta

För kvinnor som utsätts för våld i hemmet fungerar jobbet ofta som en frizon. Där finns det också möjlighet för kolleger att upptäcka skador på den utsatta personen.

– Och detsamma gäller ju för barn. Vanligtvis är det sjuksköterskor och lärare som reagerar när de ser någonting, men är man bara hemma så är det ju svårt att upptäcka missförhållanden, säger Ulrika Rogland. 

I en tid då många jobbar hemma under dagarna blir däremot grannars möjligheter att uppmärksamma skrik och dunsar desto större.  

– Ofta är det ju redan i dag fler än vad man tror som vet eller misstänker våld i hemmet, men som inte vill lägga sig i. Men om man som granne hör någonting eller ser någon som har skador så är det viktigt att man ringer polisen. Särskilt nu när man vet att de utsatta kanske inte har möjlighet att ta sig från hemmet i samma utsträckning.  

Att själv gå och knacka på tycker hon är en dålig idé.

– Det kan göra att våldet ökar för den utsatta personen och att hon eller han tystas ännu mer.  

Ulrika Roglands uppmaning till grannar och medmänniskor som hör, ser eller misstänker missförhållanden i hemmet är tydlig och enkel: Anmäl!

Vad kan människor som just nu är extra utsatta i hemmet göra för att hantera sin situation?

– Det finns kvinnofridslinjer man kan ringa och kvinnojourer att kontakta och advokatbyråer där man kan få råd. Det kanske kan vara svårt att ringa för den utsatta men i dag finns det ju möjlighet att skicka meddelanden också utan att den man lever med märker det. 

Är du eller någon annan du känner utsatt?

Just nu har flera kvinnojourer utökade öppettider för sina telefonlinjer och chattar.

Här kan du få hjälp:

Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50 

Brottsofferjouren: 0200 21 20 19

Terrafem (andra språk än svenska) 020 52 10 10

tjejjouren.se - chatt

ungarelationer.se - anonym chatt för dig under 20 år

roks.se - hitta en jour nära dig

unizon.se - hitta en jour nära dig