Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jullovsförbud var satir – politiker tvingas avgå

Kristna högtider som julen borde förbjudas, menade MP i sitt satirförslag.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Miljöpartiet i Eslöv lämnade in ett satirförslag – något som inte föll i god jord.

Miljöpartiet i Eslöv ville införa ateism i skolan, gripa motståndare till mångkultur och förbjuda jullovet.

Det hela var en del av ett budgetförslag från Miljöpartiets ordförande Lars Ahlfors.

Men allt var fejk och nu har Lars Ahlfors tvingats avgå. Han ångrar dock inte spexet, trots att det retat upp partikamrater och andra.

– Det får stå för dem. De ser det på ett annat sätt. Jag ser det som att jag skapat en debatt, säger han till Skånska Dagbladet.

Det var inför nästa veckas budgetdebatt i kommunfullmäktige som Miljöpartiet i Eslöv lämnade en rad förslag. Flera av dessa stack ut, för att uttrycka det diplomatiskt.

Men innan förslaget avslöjades som en bluff tog Lars Ahlfors med Eslövsborna och lokala medier på en ironisk svängom.

Förslagen handlade blad annat om att vart tredje år kalla alla män över 18 år till kurser i demokrati och allas lika värde. Man ville även införa ateism i skolorna och förbjuda skolavslutningar med religiös anknytning och att elever ska få ledigt på grund av kulturella eller religiösa skäl.

Framhärdade i intervju

Lars Ahlfors motiverade i en intervju förslaget med att det funnits kontroverser om muslimer som ska få ledigt för att fira eid, eller judar för att fira chanukka.

– Om skolan är ateistisk så finns inte de problemen, då blir det lika för alla, sa han. 

Man ville även införa ett medborgarutbytesprogram som skulle ”stimlera personer som inte vill bo i en mångkulturell kommun att omlokaliseras till lämpligare plats.”

– Det finns ett annat parti som vill övertala invandrade att omlokalisera. Vi tycker att om man inte trivs med mångkultur så ska det finnas en möjlighet att ge en hjälpande hand att flytta, berättade Lars Ahlfors glatt till Lokaltidningen.

Socialdemokraten Henrik Månsson var en av dem som reagerade kraftigt på Miljöpartiets förslag.

– Det är svårt att hålla sig seriös till det, det är många märkliga förslag. Jag tycker budgetförslaget bär på ett totalitärt och antidemokratiskt tankegods med fokus på stora tvångsåtgärder mot medborgarna, berättade han för Lokaltidningen.

Men gruppledare Lars Ahlfors höll ut och hävdade med bestämdhet att förslagen var seriösa.

Uppskattades inte

Men under onsdagskvällen kröp Lars Ahlfors till korset: allt var ett skämt, ett satiriskt förslag ämnat att väcka debatt kring just frågor om mångfald.

– Jag hade förväntat mig att förslaget skulle skapa kontrovers. Men efteråt finns ju tid för eftertanke också: När blev det kontroversiellt att stå upp för mångfald? När blev det den mest kontroversiella åsikten som skakar hela samhället i sina grundvallar, säger han till Skånska dagbladet.

En sak står nu klar: långt ifrån alla uppskattade tilltaget.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Johan Andersson menar att MP skämt ut Eslöv och sänkt debatten. Inte heller Lars Ahlfors partikolleger verkar ha dragit på smilbanden, gruppledaren Rickard Sallermo kallar greppet ett "totalt misslyckat försök till satir", enligt Skånska dagbladet. 

Under torsdagen meddelade Lars Ahlfors att han avgår som Miljöpartiets ordförande i Eslöv.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!