Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julkalendern "Världens vackraste julgåva att ge"

Lucka 5.
Foto: Kvällsposten
Dagens ord.
Foto: Caroline Larsson

Se Björn Ranelid läsa sin text längst ner i artikeln.

Den femte december.


I denna stund skänker en människa sina njurar, lungor och sitt hjärta till sin nästa. Det är världens vackraste julgåva. Så blir död till liv.

Leva är att simma från stranden jag till stranden du i havet vi.


Jag stod i operationssalen och bevittnade en njurtransplantation. En tvilling hade skänkt sin ena njure till sin broder. Det rådde andakt i salen. Sköterskorna och läkarna hade vita handskar och sträckte upp händerna i luften före operationen.

Det var som ett rån i en bank, men i själva verket den vackraste handlingen mellan två människor i kärlek. Två tvillingbröder gav och tog emot en njure. Jag såg när den första droppen av urin pressades fram ur organet.


Läkarna och sköterskorna bar munskydd, men deras ögon var öppna i glädje och kärlek till livet. Ondska och hat hade inte tillträde där i den stunden.https://www.facebook.com/kvallsposten/videos/1535543399854539/

På Kvällspostens Facebook läser Björn Ranelid själv upp sina dikter.

Du följer oss via den här länken.LÄS MER: Björn Ranelid blir årets julkalender i Kvällsposten 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!