Julias mördare flydde på en damcykel

Julia Olteanu fick bara bli 18 år. När hon bara hade 50 meter kvar till bostaden slog någon ihjäl henne med en träpåk.

Det skulle ta tio minuter att gå och köpa bröd i affären.

Men Julia, 18, kom aldrig tillbaka.

Hon slogs ihjäl med en träpåk, 50 meter hemifrån villan.

Mördaren kan ha flytt på en damcykel.

Det var i början av december 1998 och det var kallt den där ödesdigra onsdagskvällen. Minus åtta grader. Snön täckte marken och de flesta höll på att förbereda julen. I villafönstren på Bokvägen i Höganäs spred julstjärnor och adventsljusstakar sitt fridfulla ljus. Julia Olteanu bodde med mamma Antoneta, pappa Florin och en lillebror i huset med nummer 22. En tvåplansvilla med trädgård och uterum. De hade flyttat till Sverige från Rumänien tio år tidigare och funnit sig väl till rätta. Julia gick på Rönnowsskolan i Helsingborg och drömmen var att bli kläddesigner. Hon hade bara en termin kvar. I hennes rum, på andra våningen i huset, jobbade hon på en klänning till sin mamma. En speciell julklapp. Allt tyg var tillklippt och klart att sys ihop. Men Julia fick aldrig chansen att sy färdigt klänningen till mamman. Det gjorde senare klasskamraterna på designlinjen.

Julia var mycket omtyckt i skolan. Hon var en obotlig optimist. I kondoleansböckerna skriver hennes kompisar och klasskamrater, både de som kände henne väl och de som var flyktigt bekanta, om hennes speciella levnadsglädje. Om hennes förmåga att trösta och hitta ord, att alltid ha tid för alla. Hon hette egentligen Juliana men hon ville kalla sig Julia. Det var enklast så. Bara lite mer än en vecka före händelsen hade hon flyttat hem till Höganäs efter att under ett halvår ha bott tillsammans med en kille i Klippan. - Hon hade inte ens hunnit få ordning på sitt rum, säger Antoneta. Onsdagen den 2 december började gå mot sitt slut. Då upptäckte någon i familjen att det inte fanns något bröd hemma till frukosten nästa morgon. Julia sa att hon kunde gå. I butiken vid Hydromacken fanns bröd. Det var nära, några hundra meter fram och tillbaka. Det skulle ta högst tio minuter.

Hon gick i väg i snön, längs Bokvägen, svängde höger på Långarödsvägen. Där mötte hon en kompis och tillsammans gick de över Höganäsvägen och till butiken. Kompisen gick sedan åt sitt håll. Julia hade en tjuga med sig och köpte två limpor. Enligt kassaapparaten var klockan då 21.33 och hon lämnade butiken med limporna i händerna. En bilist höll på att tanka sin bil vid macken, han såg inte Julia. Men en annan person såg Julia gå längs Långarödsvägen och sedan ta av in på Bokvägen. Då var det bara 150 meter kvar hem. Där någonstans väntade mördaren. Det var vågat eftersom det var mitt inne i ett villaområde där allt som händer normalt noteras. Men den här kvällen var det ingen som såg något. Och det var ingen som hörde när Julia överfölls och slogs för sitt liv, när hon kämpade mot slagen från en kraftig träpåk.

Hon hittades klockan 22.20 av en förbipasserande. Hon låg insläpad bakom en häck vid entrén till Bokvägen 15. - Vi kan se den där platsen från sovrummet, säger pappa Florin. Så nära hemifrån var det. Limporna och den blodiga träpåken låg i en trädgård längs gatan. Där stod också en damcykel, en beige Crescent, som dagen därpå hittades slängd på en gata intill. Polisen tror att mördaren kan ha använt cykeln, men ingen har sett någon cykla trots att det borde väckt uppmärksamhet eftersom det var både kallt och snöigt. En vit Audi, som stod på gatan vid samma tidpunkt, är också intressant. Ingen vet än i dag vems den var. Julia kördes i ambulans till Lund, men hennes liv gick inte att rädda. Natten efter dog hon av omfattande skallskador.

Expojkvännen har suttit anhållen för mordet. Men det har visat sig att han hade alibi för den aktuella kvällen. Polisens teorier pekar snarare på en då 13-årig gravt psykiskt störd pojke som kan ha utfört mordet. Drygt två år efter Juliamordet mördade han en annan ung flicka, 13-åriga Josefine Boo, i Höganäs. Pojken, som i dag är 19 år, fälldes för mordet och sitter inlåst på Sankt Sigfrids rättspsykiatriska anstalt i Växjö.  Tillvägagångssätten vid båda morden var närmast identiska, det som i poliskretsar kallas modus operandi. Officiellt finns dock ingen misstänkt för mordet på Julia. Familjen Olteanu hoppas fortfarande på att deras dotters mördare ska hittas och ställas till svars. - Vårt hopp har hela tiden varit att det här ska klaras upp. Vi vill veta varför det hände. Innan dess är det svårt att få ro.

FAKTA

Onsdag 2 dec
Kl 21.
20: Julia Olteanu går hemifrån Bokvägen för att köpa bröd.
Kl 21.
25: I korsningen Bokvägen/ Långarödsvägen möter hon en tjejkompis.
De gör sällskap.
Kl 21.
33: Julia köper två brödlimpor i butiken vid Hydromacken i korsningen Långarödsvägen/Höganäsvägen.
Köpet stämplas i kassan.
Kl 21.
5022.
10: En beige Crescent damcykel står parkerad mot en grindstolpe på Bokvägen men försvinner sedan.
En okänd vit bil står där också.
Kl 22.
20: Julia hittas i en trädgård på Bokvägen 15.
Hon är medvetslös och har slagits ner med en träpåk.
Fredag 4 dec
Kl 02.
00: Julia avlider på Lunds lasarett.

Julia Olteanu
Ålder: 18 år.
Bodde: Hos föräldrarna på Bokvägen i Höganäs.
Mördad: 2 december 1998.
Slogs medvetslös på gatan 50 meter från hemmet.
Avled på lasarettet ett drygt dygn senare.
Hittades: Bakom en häck i en trädgård på Bokvägen.
Senast sedd av vittnen: I affären där hon köpte bröd, och på väg hem utefter Långarödsvägen bara minuterna före överfallet.
Märkliga omständigheter: En beige damcykel stod parkerad på Bokvägen i samband med överfallet, liksom en vit Audi.
Ingen ägare till vare sig cykeln eller bilen har gett sig tillkänna.
Misstänkta: Ex-pojkvän var anhållen men släpptes sedan det visat sig att han hade alibi.

Tipsa polisen
Vet du något om mordet eller känner du till något annat som kan leda till att mordet på Julia Olteanu klaras upp? Ring polisen i Helsingborg.
Charley Nilsson tar emot dina tips, men du kan också prata med någon annan.
Du får vara anonym.
Telefonnumret: 042-17 40 00.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!