Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julia från Malmö träffade Joe Exotic från ”Tiger King”

Bildjournalisten Julia Lindemalm tillsammans med Joe Exotic från serien ”Tiger King”.Foto: Julia Lindemalm
Julia tog den bilden på Joe Exotic när hon träffade honom i djurparken 2014.Foto: Julia Lindemalm

Dokumentärserien ”Tiger King” har snabbt blivit en av Netflix största succéer.

Fotografen Julia Lindemalm, 35, från Malmö träffade honom redan för flera år sedan – när hon gjorde ett reportage om vilda djur i fångenskap.

– Det var obehagligt att vara där och jag är glad att jag lyckades ta mig därifrån, säger hon.

I dokumentärserien ”Tiger King” på Netflix får vi följa den extravaganta karaktären Joe Exotic som ägde världens största djurpark för tigrar, och som utropar sig själv till Tigerkungen.

Sympatisk och obehaglig samtidigt – den dubbla personligheten som framställs i dokumentären är precis den som Malmöbon och journalisten Julia Lindemalm upplevde.

– Under lång tid har detta varit min privata galna historia, men nu vet alla vem han är, säger hon.

”Lyckades charma in mig”

Julia Lindemalm träffade Joe Exotic år 2014. Hennes fascination för personer som äger stora kattdjur i USA ledde henne till djurparken där största antalet tigrar lever i fångenskap.

Efter att ha haft kontakt över mejl med djurparkens ägare, Joe Exotic fick hon lov att besöka parken för att göra ett bildreportage.

– När jag kom dit så skrek han att jag skulle dra härifrån, men jag lyckades charma in mig efter någon timme och då visade han runt i djurparken, säger hon.

En extravagant karaktär

Julia har fortfarande inte sett alla avsnitt på Netflix. Hon tycker ändå att dokumentärserien Tiger King framställer Joe precis så som hon minns honom. En narcissistisk man, som bär sin pistol hela tiden och som skriker på folk i sin walkie-talkie.

– Han är absolut galen, men jag upplevde honom som dubbel, en sida som är rolig och som har ett hjärta för djuren och en sida som är obehaglig. En gång skrek han på sina anställda och sedan sköt han en tvättbjörn som tagit sig in i parken, säger hon.

Men under all galenskap kunde ändå Julia känna sympati för mannen.

– Han är öppet homosexuell och polyamorös. Jag kan se att han inte har haft det så lätt. Tigrarna ger honom makt. Han tyckte att det var enklare att umgås med dem än människor, tigrarna är lojala och dömer inte, säger hon.

Hur känner du i efterhand om att du var där själv?

– Det var obehagligt att vara där och jag är glad att jag lyckades ta mig därifrån. Jag var helt ensam, det var som en egen värld med en egen kung, berättar Julia Lindemalm.

 

 

 

Miss inga nyheter! Ladda ner KvP:s app – och slå på notiser – för senaste nytt.