Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juholts bittra kritik mot Sahlin: "Inte lojal"

Mona Sahlin, tidigare S-partiledare med sin efterträdare Håkan Juholt. Han kritiserar nu henne för att inte ha stått upp för honom undner den stormiga partiledarbytet i Socialdemokraterna under 2012.

Håkan Juholt, 51, är redo för att fortsätta sin politiska karriär efter den tuffa tiden.

Men bitterheten från tiden som partiledare för Socialdemokraterna sitter fortfarande i.

I en intervju med Oskarshamns-Tidningen kritiserar han återigen Mona Sahlin.

–Jag accepterar det som skett och är lojal mot Stefan Löfven. Den lojaliteten fick jag aldrig från Mona Sahlin, som var min företrädare, säger han.

Håkan Juholts karriär som partiledare för Socialdemokraterna slutade efter bara tio månader med en känslomässig presskonferens hemma i Oskarshamn där han tillkännagav sin avgång den 21 januari förra året.

Det var kulmen på en flera månader lång kritikstorm, bland annat beskylldes han för att ha trixat till sig ersättning från riksdagen för sin övernattningslägenhet i Stockholm som han delade med sin sambo.

"Jag är en krigare"

Efter avgången har Håkan Juholt hållit en låg profil men i en intervju med Oskarshamns-Tidningen berättar den forne partiledaren om den tuffa tiden, och om hur suget efter en ny politisk karriär vuxit fram.

– Jag har aldrig valt fegvägen och lagt mig på soffan. Jag är en krigare, säger han i intervjun.

Han berättar vidare för tidningen om hur han upplevde den ansträngda tiden innan han avgick, men också om stödet som aldrig fanns när han tillträdde som partiledare på partiets extrakongress 25 mars 2011.

"Ingen bas i Stockholmskotteriet"

Han säger att han föreslog Stefan Löfven som partiledare men när denne inte ville föreslog han i stället Pär Nuder.

– Mitt namn fördes fram av gräsrötterna inom partiet. Men jag hade ingen bas i Stockholmskotteriet, konstaterar han.

Under den turbulenta tiden som ledde fram till att han tvingades avgå med omedelbar verkan höll det mäktiga verkställande utskottet (VU) i Socialdemokraterna en omröstning om Håkan Juholt.

Den slutade med att han tvingades erkänna sig besegrad.

– Och när det fanns två av fem i VU som inte ville uttrycka sitt förtroende för mig var det kört, även om en majoritet gav mig stöd bland VU-ledamöterna, säger han till Oskarshamns-Tidningen.

Kritiken mot Mona Sahlin

Juholt säger till tidningen att han accepterar det som hände men passar ändå på att återigen kritisera sin företrädare, Mona Sahlin, och hennes brist på stöd för honom.

–Jag är lojal mot Stefan Löfven. Den lojaliteten fick jag aldrig från Mona Sahlin, som var min företrädare.

Under sommaren har den forne partiledare passat på att resa runt i landet och hållit tal.

Nyligen var han på Gotland och höll ett tal på Olof Palmes plats, en historiskt laddad miljö för socialdemokraten Juholt, och i publiken satt både Lisbet Palme och sonen Joakim samt partikamraten Thomas Bodström.

Det är under de många resorna som Håkan Juholt åter hittat tillbaka till glöden och passionen för politiken, kanske tack vare stödet han säger sig ha upplevt från väljarna som han träffat på.

– Det kommer fram gamla tanter och klappar mig på kinden, farbröder vill trycka min hand och ungdomar säger att det var synd jag försvann, ”du ville ju något i alla fall”, säger han till tidningen och berättar att han inte är främmande för fler uppdrag i maktens centrum.

In i riksdagen – igen

Han har tillkännagett att han ställer sig till förfogande till ytterligare en mandatperiod i riksdagen.

- Jag jobbar hårt för att sätta Oskarshamn och Kalmar län i folks medvetande. Jag är mer närvarande här nu, men mitt partidistrikt förstår också att jag är utlånad till andra delar av landet som talare, folkbildare och agitator, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!