Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Juholt vägrar vara bitter över avgången

Håkan Juholt tycker att han hann förändra den politiska dagordningen i Sverige under de tio månader som han styrde partiet. Foto: Nils Petter Nilsson

Misstagen fällde den förre S-ledaren Håkan Juholt, men han vägrar vara bitter. I fredags dök han upp på Mikael Wiehes konsert i Oskarshamn.

Oskarshamns–Tidningen fick en intervju.

– Det är klart att det inte handlade om mina felsägningar och misstag. Jag utmanade starka krafter som jag inte riktigt hade en aning om, säger han.

Tre månader har gått sedan Håkan Juholt ställde sig i köpcentrat Flanaden i Oskarshamn, och meddelade sin avgång. Stormarna avtog och det har varit tyst kring den forne partiledaren.

– Jag har rest mycket i landet. Träffat partiföreträdare. Vi har fört samtal och analyserat tillsammans. Sedan skriver jag en del och har umgåtts med vänner, säger han till Oskarshamns-Tidningen.

Han tycker att han hann förändra den politiska dagordningen i Sverige under de tio månader som han styrde partiet.

– När jag tillträdde var det bara nivån på jobbskatteavdraget på agendan. Vid den första stora presskonferensen fick jag bara frågor om olika skattenivåer, säger han och fortsätter:

– Nu talar inte ens Moderaterna om det längre. Nu handlar det om välfärdsfrågor, hur vi utrotar barnfattigdomen, hur vi ska få bort vinsttänkandet inom omsorgerna efter vårdskandalerna.

På frågan om hur han ser på det som hände, svarar Håkan Juholt:

– Det är klart att det inte handlade om mina felsägningar och misstag. Jag utmanade starka krafter, som jag inte riktigt hade en aning om.

Han vägrar dock att vara bitter.

– Nej, jag tar inte in bitterheten. Den är förgörande och förstör bara för dig själv om man odlar bitterhet.