Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Judith fick oförglömlig födelsedagspresent

Judith Skörsemo trivs bra med den nya utsmyckningen på husgaveln.
Foto: Kim Demåne
Om det blir några fler målningar återstår att se.
Foto: Kim Demåne

Judith Skörsemo från Bräkne-Hoby var trött på det gråa huset som hon bodde i.

Inför sin 80-årsdag ville hon ha en förändring – som skulle komma att bli en oförglömlig födelsedagspresent.

– Det betyder jättemycket, jag blir glad varje gång jag tittar på den, säger Judith Skörsemo.

80-åriga Judith Skörsemo från Bräkne-Hoby i Blekinge kan ha fått en riktig turistattraktion på sitt hus. Strax innan sin 80-årsdag stirrade hon på huset med de gråa eternitplattorna – och insåg hur trött hon var på dem. 

Judith Skörsemo ville ha en förändring och tog kontakt med konstnären Kim Demåne i Malmö som gav Judith Skörsemo en oförglömlig födelsedagspresent, vilket SVT var först med att skriva om.

Inspirationen kom från ett hus i närheten av Judiths, som Kim Demåne hade målat drygt ett år tidigare med ett liknande motiv.

– Jag har varit så trött på de gråa plattorna på mitt hus och det är svårt att måla på dem. Jag har haft en hel del olika idéer, men så tittade jag även på Kim Demånes utställningar och fastnade för hans målningar. När jag såg huset i närheten tog jag reda på vem som hade målat, och då var det Kim, så jag tog kontakt med honom, säger Judith Skörsemo. 

"Vill att draken ska skydda henne"

Kim Demåne har målat en hel del muralmålningar och gillar motivet med drakar som han menar är en "blandning av allt" och ger möjligheten att göra något abstrakt. Han berättar att det tog mycket energi att göra klart målningen – det var speciellt menar han och blev glad när Judith kontaktade honom.

– Jag ville försöka använda mig av fönstren och sätta Judith i det här tornet. Om man tittar på bilden ser det ut som att draken omfamnar henne och hon stannar i nuet, säger Kim Demåne.

Men själva processen fick Judith Skörsemo aldrig ta del av – i stället satt hon i trädgården och tittade nervöst på hur Kim Demåne klättrade upp och ner på stegarna med färgburkar och penslar.

– Jag satt på mina trädgårdsmöbler så jag såg inte riktigt vad han gjorde, jag hörde bara honom och tog en titt ibland, säger Judith Skörsemo.

Utesluter inte fler målningar

Efter ett långt arbete och flera fikastunder ihop med intressanta samtal var det fem dagar senare dags för Judith Skörsemo att se den färdiga målningen. 

– Jag var tvungen att ge honom en kram. Det betyder jättemycket, jag blir glad varje gång jag tittar på den. Kim är en fantastisk människa och vi hade väldigt långa och intressanta samtal under tiden han var här och målade, säger Judith Skörsemo.  

Om det blir några ytterligare målningar på huset har Judith Skörsemo inte funderat på.

– Haha, det får vi se.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!