Judisk man fick skydd
av polis vid sorgevaka

KÄNDE SIG HOTAD. Den 59-årige mannen vakade vid sin döde brors kista i kapellet vid den judiska begravningsplatsen i Malmö när det uppstod hotfull stämning utanför.
Foto: Fredrik Samuelson

I tisdags vakade den 59-årige mannen över sin avlidne bror i kapellet vid den judiska begravningsplatsen i Malmö när det uppstod hotfull stämning utanför.

Polisen bedömde hotbilden som så stor att polismän sattes ut för att bevaka kapellet.

– Inte ens i sorgen får vi judar vara i fred, säger mannen.

Den judiska begravningsplatsen vid Östra kyrkogården i Malmö låg öde och tom vid sjutiden i tisdags kväll.

Inne i ett kapell satt den 59-årige mannen med sin brorson och vakade vid sin nyss avlidne brors kista. Enligt judisk tradition ska den avlidne inte lämnas ensam före begravningen. Ytterdörren var förbommad, fönstren täckta och de hade överfallslarm - allt för att de skulle känna sig säkra.

Mannen gick ut via en sidoutgång för att möta sin son som var på väg. Då såg han hur två tonårskillar ryckte i dörren till kapellet.

– När de såg mig försvann de snabbt i väg längre in på begravningsplatsen. Det kändes väldigt obehagligt.

Tio minuter senare kom tre killar på cykel in till begravningsplatsen.

– De tittade på mig, sa något som jag inte uppfattade och drog därifrån. Sen kom min son och vi gick snabbt in i kapellet.

Eftersom de kände obehag tillkallades polis som snart var på plats och upprättade en anmälan om ofredande mot grupp.

”Vi är förtvivlade”

59-åringen följde sin son till en mötande bil och fick honom hemkörd.

Vid 00.30-tiden hörde mannen och hans brorson plötsligt hur det ryckte i dörren till kapellet – än en gång.

– Det lät som om någon försökte ta sig in. Vi blev jätterädda och ringde 112.

När polisen kom avvek två bilar snabbt från platsen. Hotbilden bedömdes som så stor att två polismän utkommenderades till kapellet. De höll platsen under bevakning – hela natten.

– Vi är förtvivlade över att det ska vara så här. I stället för att få sörja i fred blev det fokus på vad som hände utanför. Tyvärr finns det människor som vill göra oss rädda och det tråkiga är att de lyckas med det, säger mannen.

Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford bekräftar händelsen och säger att två polismän bevakade kapellet även under natten mot i förrgår och i går. Även vid begravningen som i går hölls i Helsingborg fanns polis på plats för att garantera säkerheten för de judiska församlingsmedlemmarna.

– Det är en oerhört känslig situation. Vi för nu en ständig dialog med den judiska församlingen och har regelbundna möten för att förbättra vårt arbete och för att de ska känna sig tryggare. Frågan ligger väldigt högt på vår agenda, säger Ewa-Gun Westford.

Händelsen är den senaste i en lång rad av trakasserier mot judar i Malmö. Judar har blivit hotade, trakasserade och har fått stå till svars för Israels agerande i Gaza.

Flest anmälningar i Sverige

Under de två senaste åren har Skånepolisen fått in 137 anmälningar om brott med antisemitiska förtecken. Det är fler än någon annanstans i Sverige. I princip ledde ingen anmälan vidare till åtal och fällande dom.

Många av Malmös 1 500 judar är rädda. I januari satte judiska församlingen upp ett högt järnstaket kring synagogan i centrala Malmö. Synagogans fönster är skottsäkra.

Den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret har varnat judar för att resa hit.

För tre år sedan kritiserade USA:s president Barack Obamas sändebud kraftfullt Malmös dåvarande kommunalråd Ilmar Reepalu (S) för situationen. I veckan kommer president Obamas särskilda sändebud mot antisemitism till Malmö – än en gång.

I år är det 70 år sedan Förintelsen. Nu ser judar hur antisemitismen växer igen.

Den 59-årige mannen säger att han inte vågar bära judiska attribut synligt på stan. Och tanken har slagit honom att flytta utomlands.

– Jag älskar Malmö men tanken finns.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!