KÄNDE SIG HOTAD. Den 59-årige mannen vakade vid sin döde brors kista i kapellet vid den judiska begravningsplatsen i Malmö när det uppstod hotfull stämning utanför. Foto: Fredrik Samuelson
KÄNDE SIG HOTAD. Den 59-årige mannen vakade vid sin döde brors kista i kapellet vid den judiska begravningsplatsen i Malmö när det uppstod hotfull stämning utanför. Foto: Fredrik Samuelson

Judisk man fick skydd
av polis vid sorgevaka

Publicerad

I tisdags vakade den 59-årige mannen över sin avlidne bror i kapellet vid den judiska begravningsplatsen i Malmö när det uppstod hotfull stämning utanför.

Polisen bedömde hotbilden som så stor att polismän sattes ut för att bevaka kapellet.

– Inte ens i sorgen får vi judar vara i fred, säger mannen.

Den judiska begravningsplatsen vid Östra kyrkogården i Malmö låg öde och tom vid sjutiden i tisdags kväll.

Inne i ett kapell satt den 59-årige mannen med sin brorson och vakade vid sin nyss avlidne brors kista. Enligt judisk tradition ska den avlidne inte lämnas ensam före begravningen. Ytterdörren var förbommad, fönstren täckta och de hade överfallslarm - allt för att de skulle känna sig säkra.

Mannen gick ut via en sidoutgång för att möta sin son som var på väg. Då såg han hur två tonårskillar ryckte i dörren till kapellet.

– När de såg mig försvann de snabbt i väg längre in på begravningsplatsen. Det kändes väldigt obehagligt.

Tio minuter senare kom tre killar på cykel in till begravningsplatsen.

– De tittade på mig, sa något som jag inte uppfattade och drog därifrån. Sen kom min son och vi gick snabbt in i kapellet.

Eftersom de kände obehag tillkallades polis som snart var på plats och upprättade en anmälan om ofredande mot grupp.

”Vi är förtvivlade”

59-åringen följde sin son till en mötande bil och fick honom hemkörd.

Vid 00.30-tiden hörde mannen och hans brorson plötsligt hur det ryckte i dörren till kapellet – än en gång.

– Det lät som om någon försökte ta sig in. Vi blev jätterädda och ringde 112.

När polisen kom avvek två bilar snabbt från platsen. Hotbilden bedömdes som så stor att två polismän utkommenderades till kapellet. De höll platsen under bevakning – hela natten.

– Vi är förtvivlade över att det ska vara så här. I stället för att få sörja i fred blev det fokus på vad som hände utanför. Tyvärr finns det människor som vill göra oss rädda och det tråkiga är att de lyckas med det, säger mannen.

Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford bekräftar händelsen och säger att två polismän bevakade kapellet även under natten mot i förrgår och i går. Även vid begravningen som i går hölls i Helsingborg fanns polis på plats för att garantera säkerheten för de judiska församlingsmedlemmarna.

– Det är en oerhört känslig situation. Vi för nu en ständig dialog med den judiska församlingen och har regelbundna möten för att förbättra vårt arbete och för att de ska känna sig tryggare. Frågan ligger väldigt högt på vår agenda, säger Ewa-Gun Westford.

Händelsen är den senaste i en lång rad av trakasserier mot judar i Malmö. Judar har blivit hotade, trakasserade och har fått stå till svars för Israels agerande i Gaza.

Flest anmälningar i Sverige

Under de två senaste åren har Skånepolisen fått in 137 anmälningar om brott med antisemitiska förtecken. Det är fler än någon annanstans i Sverige. I princip ledde ingen anmälan vidare till åtal och fällande dom.

Många av Malmös 1 500 judar är rädda. I januari satte judiska församlingen upp ett högt järnstaket kring synagogan i centrala Malmö. Synagogans fönster är skottsäkra.

Den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret har varnat judar för att resa hit.

För tre år sedan kritiserade USA:s president Barack Obamas sändebud kraftfullt Malmös dåvarande kommunalråd Ilmar Reepalu (S) för situationen. I veckan kommer president Obamas särskilda sändebud mot antisemitism till Malmö – än en gång.

I år är det 70 år sedan Förintelsen. Nu ser judar hur antisemitismen växer igen.

Den 59-årige mannen säger att han inte vågar bära judiska attribut synligt på stan. Och tanken har slagit honom att flytta utomlands.

– Jag älskar Malmö men tanken finns.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag