Judehat i Malmö oroar integrationsministern

MALMÖ. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) är oroad över att judehatet i Sverige, särskilt i Malmö, har blivit en världsnyhet.

Han skyller delvis problemet på Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S).

– Jag är bekymrad över hur Ilmar Reepalu har uttalat sig, återkommande, under flera års tid, säger Erik Ullenhag.

– Det finns en antisemitism i Sverige. Den ska vi ta på stort allvar, säger Ullenhag, efter torsdagens möte med Hannah Rosenthal, President Obamas sändebud för att motverka antisemitism.

I mötet med Rosenthal diskuterades bland annat behovet av att föra samman olika minoriteter.

– Det vill säga att underlätta möten mellan muslimer och judar, säger Ullenhag.

Hannah Rosenthal uttryckte på mötet en särskild oro för judarna i Malmö och hur deras situation hanteras, enligt Erik Ullenhag. Integrationsministern anser att detta hänger samman med uttalanden gjorda av den lokale S-ledaren Ilmar Reepalu.

– Jag är bekymrad över hur Ilmar Reepalu har uttalat sig, återkommande, under flera års tid, säger Ullenhag.

– Huvudproblemet med det han har sagt är att han landar i det klassiska, det vill säga att han ger kollektiv skuld för svenska judar för något som sker i andra delar av världen.


Den förvärrade hotbilden mot judar i Sverige har enligt Erik Ullenhag gjort att regeringen beslutat att sätta av fyra miljoner för ökad säkerhet kring synagogor och judiska arrangemang i budgeten.

Förslag på åtgärder som ska vända den negativa utvecklingen väntas i en utredning, som ska läggas fram i höst.

– Vi har stora problem när det gäller hat mot judar, mot muslimer och när det gäller den romska gruppen – där det kanske inte gått åt rätt håll, säger Ullenhag.

– Vi inser att vi behöver göra mer.

Ullenhag är också bekymrad över hur utlandet ser på Sverige och hatet mot judar i landet.

– Det är inte bra för Sverige att vi faktiskt i någon mening varit en världsnyhet om hat mot judar. En av förklaringarna till att det är så är den politiska hanteringen i Malmö, som har gjort att det har blivit betydligt större internationellt.

TT

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!