Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Judar varnas för att resa till Malmö

En jude bör var vara mycket försiktig i Södra Sverige, menar rabbin Shneur Kesselman.
Foto: Joachim Wall

Judar varnas för att resa till Malmö. 

När den judiska människorättsorganisationen, Simon Wiesenthal-centret, uppdaterar sina reseråd varnar de för resor till två platser - Malmö och Turkiet. 

- Om någon skulle komma och besöka mig skulle jag säga till honom att vara försiktig med var han går, säger rabbin Shneur Kesselman i Malmö.

Kesselman är rabbi i Malmös judiska församling och har tidigare berättat om hur han ständigt blir påhoppad med antisemitiska glåpord i Malmö. 

 Nu varnar Simon Wiesenthal-centret judar att åka till Malmö och uppmanar till "extrem försiktighet" i södra Sverige efter trakasserier av judiska invånare i staden.

 - Det är sant, om en jude skulle komma till södra Sverige så ska han vara mycket försiktigt, jag blir ofta utsatt, säger Shneur Kesselman.

Kritiska mot Reepalu

 Simon Wiesenthal-centret skriver bland annat att en bidragande orsak till varningen är kommunalrådet Ilmar Reepalus "skandalösa uttalande" som ledde till kontroverser i början av 2010. Då citerades han i den brittiska tidningen, The Sunday Telegraph, där tidningen bland annat skrev att han sa: 

 "Om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö."

 Reepalu själv menar att han blivit felciterad. Men Simon Wiesenthal-centret är väldigt kritiskt till honom.

 - Situationen i Malmö är nästan unik i dag. Du har en borgmästare som har gjort uttalande som är så giftiga. Han har till exempel sagt att antisemitism och sionism är jämställda och lika förfärliga, säger Shimon Samuels, direktör för internationella relationer på Simon Wiesenthal-centret.

Hoppas på åtgärder

 Han understryker att det inte handlar om att de vill få judar att bojkotta Malmö, utan att varningen förhoppningsvis ska leda till att konkreta åtgärder tas.

 - Våra reseråd har haft effekt när vi varnade för att resa till Frankrike. Politikerna tog tag i saker och attackerna minskade.

 Malmös kommunalråd, Ilmar Reepalu, är irriterad över varningen, som han tycker är baserad på felaktigheter. Han anser också att han är felciterad när de gäller de kontroversiella uttalandena. 

 - Jag tycker att en organisation alltid ska ha korrekt information, därför vill jag bjuda in dem till Malmö så att de kan få se direkt vad som händer i staden och prata med den judiska församlingen, säger han.

"Malmöborna vet"

 Hur tror du att det här påverkar bilden av Malmö?

 - Uppriktigt sagt så vet jag inte hur det påverkar Malmö. Malmöborna har sin bild av och de vet vad som sker. Det här är den internationella bilden som man får ut, därför vill jag att Simon Wiesenthal-centret ska ha korrekt information.

 Shimon Samuels har mottagit Reepalus inbjudan till Malmö och säger att han gärna kommer. Men han tycker inte att kommunalrådets förklaringar är tillfredsställande. 

 - Han skriver att det är polisens fel och han försöker överlämna ansvaret till dom.

 Simon Wiesenthal-centret är en judisk människorättsorganisation som främst är känd för sitt arbete med att fånga in nazistiska krigsförbrytare.