Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Judar har inte känt sig trygga i Malmö”

Ronald S. Lauder ställer krav på svenska politikerna att agera.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lauder hyllar statsminister Stefan Löfven för hans initiativ mot antisemitism.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvällspostens reporter Jenny Strindlöv intervjuar Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vid Malmö forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpandet av antisemitism.
Foto: JENS CHRISTIAN
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) på väg in till Malmöforumet.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Antisemitiska skandaler inom partiet och en föregångare som upprepade gånger anklagats för antisemitism också internationellt.

Sedan Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tillträdde som kommunstyrelseordförande har hon jobbat hårt för att visa att styret i Malmö tar frågan om antisemitism på allvar – bland annat genom att låta utbilda samtliga förtroendevalda i frågan.

Men än har Malmös dåliga rykte inte suddats bort. 

– Judar har lämnat Malmö för att de inte känt sig trygga här, säger Ronald S. Lauder, ordförande i World Jewish Congress. 

En av deltagarna på den stora förintelsekonferensen i Malmö är Ronald S. Lauder. Han är ordförande i World Jewish Congress, en av världens största och mest inflytelserika judiska organisationer. Lauder är också filantrop och enligt Forbes en av världens rikaste män. 

På konferensen hävdar han att antisemitismen i dag framför allt kommer från vänster – från de som ifrågasätter Israels rätt att existera som land. Ett sådant ifrågasättande är, menar Lauder, antisemitiskt. 

– Vad skulle hända i Sverige om ni fick 4000 raketer avfyrade mot ert land, och de som skickade dem ville döda alla svenskar och förstöra landet? Hur hade ni känt om världen då sa att det var Sveriges eget fel? frågar han retoriskt. 

Lauder: Judar har inte känt sig trygga i Malmö

Ronald S. Lauder känner till att det finns judar som väljer att lämna Malmö på grund av sin judiska identitet, men menar samtidigt att det är ovanligt att de flyr till just Israel. De allra flesta som flyttar härifrån stannar trots allt i Sverige.

– Judar har lämnat Malmö för att de inte känt sig trygga här. Majoriteten av dem har rest till Stockholm. Om vi vill bekämpa antisemitism så måste det starta i den politiska ledningen. Man måste vara tydlig med att det inte finns rum för antisemitism. Sverige av alla ställen, som efter Förintelsen tog emot så många överlevare, borde förstå detta, säger han.

Lauder lyfter särskilt Ilmar Reepalu (S), Malmös förre kommunstyrelseordförande. Under sitt styre gjorde Reepalu flertalet uttalanden som många uppfattade som antisemitiska. Bland annat uppmanade han judiska församlingen i Malmö att ta avstånd från Israels politik mot palestinierna – vilket tolkades som att han försökte skuldbelägga judarna själva för de trakasserier de utsattes för. 

Det var åtta år sedan Ilmar Reepalu avgick, men det märks väl att diskussionen kring antisemitism i samband med Israelkritik fortfarande är lika aktuell. 

”Behövt bygga förtroende”

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) blev 2013 den som fick ta över rodret efter Reepalu, och hon medger att det inte varit helt lätt.

– När jag tog över var vi i en situation där det fanns ett mått av misstro och relationer som vi har behövt jobba med. Och det har vi gjort. Det är ett långsiktigt arbete. Vi har behövt jobba på att bygga upp ett förtroende med den judiska församlingen och med den judiska befolkningen. Jag har lagt mycket tid och kraft på det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Hon lyfter särskilt avtalet med judiska församlingen och deras kunskapscenter, arbetet i skolorna och Malmö stads samordnare mot antisemitism som kartlagt situationen för judiska skolbarn i Malmö. 

Genom åren har det varit många antisemitiska incidenter inom SSU i Malmö, hur arbetar du med de här frågorna inom partiet?

– Vi har en utbildning med SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism) till alla våra förtroendevalda. Det vet jag inte om man har någon annanstans, och det är för att vi tar allvarligt på den här typen av frågor. Jag vågar nog säga att Malmö är en av de städer som jobbat mest systematiskt under flera år för att hantera den här frågan, säger hon.

Vikten av utbildning om Förintelsen är något som återkommande betonats under onsdagens internationella konferens. Katrin Stjernfeldt Jammeh var glad att kunna berätta om Malmös senaste åtagande i frågan:

– Nästa vår får vi hit världens största Auschwitzmuseum. Det har varit en hård kamp mellan städer i världen, den första kontakten tog jag redan 2016. 

Utställningen på 2000 kvadratmeter kommer hållas på Malmömässan med 700 originalföremål från Auschwitz. 

– Det som känns särskilt viktigt och bra är att vi har biljetter till 15 000 högstadieelever. Vi räknar med totalt 100 000 besökare, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Anna Ekström: ”Helt oacceptabelt”

Problemen med antisemitism i Malmös skolor kom tidigare i år att uppmärksammas särskilt då Malmö stad publicerade en rapport i frågan. Av de elever som deltog i undersökningen hade i princip alla upplevt antingen verbala eller direkt fysiska kränkningar på grund av sin judiska identitet. 

Utbildningsminister Anna Ekström säger att det är oacceptabelt.

– Det är förfärligt. Det ska inte förekomma i svensk skola att elever utsätts på grund av sin etnicitet eller sitt religiösa ursprung. Resultaten är förfärliga men att Malmö tagit fram studien och även agerar på den visar att man tar frågan på mycket stort allvar, säger hon.

Att det till och med finns lärare som drar sig för att undervisa om Förintelsen då det kan väcka svårhanterliga reaktioner är ett problem, menar Anna Ekström.

– Att undervisa om Förintelsen är inte ett fritt val i skolan. Det ingår i läroplanen, men det är en svår arbetsuppgift för lärare. Särskilt i en del områden och klasser, men då är det också desto viktigare, och då behöver lärarna konkret stöd och känna att de har ledningen i ryggen när de gör sin plikt och tar upp de här frågorna i undervisningen. 

Anna Ekström, utbildningsminister, säger att hon ser allvarligt på rapporter om antisemitism i skolan.
Foto: Jens Christian
Den internationella konferensen drog i gång i Malmö på onsdagen.
Foto: JENS CHRISTIAN

FLER NYHETER: Hör om den stora insatsen under Förintelsekonferensen

Reporter Jenny Strindlöv på plats i Malmö.