Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De varnas fortfarande för att besöka Malmö

Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen.Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: CAROLINE LARSSON

År 2010 varnade den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center judar från att besöka Malmö.

De anser att varningen fortfarande – åtta år senare – bör kvarstå.

Den judiska församlingen i Malmö håller dock inte helt med om den oroväckande bilden.

– Det är bättre att prata med judar på plats än något annat, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen i Malmö.

I slutet av december 2010 utfärdade den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center en varning till judar för att resa till Malmö. Det efter flera uppmärksammade trakasserier mot judar i staden.

De uppmanade till "extrem försiktighet" vid besök i södra Sverige. Bland annat med anledningen av att Ilmar Reepalu, dåvarande kommunalstyrelsens ordförande i Malmö citerades med orden: "Om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö" i den brittiska tidningen The Sunday Telegraph. 

Representanter från Simon Wiesenthal Center besökte samma år Malmö och träffade bland annat dåvarande justitieminister Beatrice Ask och Ilmar Reepalu.

Varningen kvarstår

Resevarningen kvarstår fortfarande – åtta år senare – enligt rabbi Abraham Cooper som var en av dem som var med vi besöket.

– Jag var ansvarig för att utfärda rådet efter att jag och min kollega Dr Shimon Samuels spenderade några dagar i Malmö. Vi träffade borgmästaren, åklagare med flera. Då blev det tydligt att de ansvariga vid stadens myndigheter inte skyddade rabbin eller samfundet.


LÄS MER: Därför eskalerar antisemitismen i Malmö

Han säger att situationen nu är den samma som för åtta år sedan.

– Trots flera högt profilerade besök och journalistiska granskningar så har inget förändrats, säger Abraham Cooper.

"Bra att judiska personer kommer"

Judiska församlingen i Malmö håller dock inte helt med om bilden som målas upp – de tycker tvärtom att judar ska besöka Malmö.

– Det är bra att judiska personer kommer. Vi vill visa att vi inte är rädda. Vi finns här och har funnits här sedan mitten av 1800-talet och självklart har vi rätt att röra oss fritt här. Judar som är rädda att komma hit är varmt välkomna till församlingen och prata med oss, det är bättre att prata med judar på plats än något annat, säger Fredrik Sieradzki.

LÄS MER: Ilskan mot antirasisterna efter judeattackerna i Malmö

Det finns cirka 1500 judar i Malmö. Så sent som i december förra året utsattes den judiska församlingen i Malmö för bombhot och skadegörelse. 

I samband med det granskade Kvällsposten den eskalerade antisemitismen i Malmö.

De senaste åren har Malmö legat i topp över anmälda fall av antisemitiska hatbrott – där i princip inget lett till åtal.

Polisgrupp för hatbrott

Under torsdagen rapporterade polisen i region syd att man har utökat sitt fokus på demokrati- och hatbrott i regionen. Det med tanke på valet 2018.

En särskild regional grupp ska bildas med ansvar för att utreda och stötta ärenden som rör hatbrott.

– Det välkomnar vi och vi tycker det är jättebra. Vi hoppas att det kan ge mer utredningsresurser och att vi kan etablera en god kontakt och jobba hop med dem, säger Fredrik Sieradzki.

Judiska församlingen arbetar på flera sätt aktivt med säkerhetsfrågor och uppmanar alltid medlemmarna att anmäla hatbrott. De erbjuder även hjälp till dem som har blivit utsatta. 

– Vi tycker givetvis att judar ska komma hit men om man klär sig med judiska symboler så är det tyvärr så på flera ställen i Europa att man ska vara extra uppmärksam. Att undvika att komma till Malmö tycker vi är en tråkig utveckling.

Det här har hänt

I början av 2010 kritiserades Malmös kommunalstyrelses dåvarande ordförande Ilmar Reepalus efter citat i The Sunday Telegraph. 

Simon Wiesenthal-centret menar att kommunalrådet likställde antisemitism och sionism.

I december 2010 varnande människorättsorganisationen judar för att besöka Mamö.

I mars 2012 blev rabbinen Shneur Kesselman och tre andra judar nästan påkörda av en bil vid Triangeln i centrala Malmö. Händelsen fick USA:s dåvarande regering att skicka ett särskilt sändebud till Sverige.

I september 2012 utsattes judiska församlingen i Malmö för ett sprängdåd.

I mars 2015 blev en 59-årig man ofredad när han vakade vid sin nyss avlidne brors kista vid judiska begravningsplatsen vid Östra kyrkogården i Malmö.

9 december 2017 hölls en demonstration i Malmö efter att USA:s president Donalds Trumps erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Under demonstrationen ropades flera hotfulla ramsor mot judar ut.

I december 2017 hittade två misstänkta brandbomber vid judiska församlingens lokaler i Malmö. Händelsen fick både chefen för polisen i Malmö Stefan Sintéus och utrikesminister Margot Wallström att reagera. 

11 december 2017 hittades två misstänkta brandmober vid judiska församlingens lokaler i Malmö.

12 december 2017 bombhotades judiska församlingen i Malmö.

 

Simon Wiesenthal Center

Centret bildades 1977 och arbetar mot fördomar och rasism mot judar, med särskilt fokus på efterdyningarna av Förintelsen. 

Organisationen arbetar även för judars säkerhet i hela världen och 

har vid flera tillfällen riktat kritik mot Sverige.

År 2016 hamnade den svenske utrikesministern Margot Wallström på åttonde plats på listan över årets mest tio antisemitiska.

Centret står upp för Israel men har kritiserats för att inte göra någon åtskillnad mellan Israelkritik och antisemitism.