Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jovind, 8, krävde barnminister – fick svar av Stefan Löfven

Därför vill inte Löfven vara självkritisk: ”Försiktig med för tidiga slutsatser”
Jovind Larsson, 8, från Limhamn i Malmö.
Foto: Privat
Stefan Löfven.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jovind Larsson, 8, ställer krav på Stefan Löfven.

I ett brev till statsministern frågade han varför det inte finns en barnminister som bestämmer om barns rättigheter – och nu har han fått svar.

– Jag tycker att de tog mitt brev lite väl bokstavligt, säger Jovind.

I brevet vänder sig Jovind Larsson, 8, från Limhamn i Malmö direkt till statsministern Stefan Löfven (S) frågan: Varför det inte finns någon barnminister?

”Jag tycker att barn ska få bestämma om barns rättigheter, förutom godis”, skriver han. 

Löfven: ”Intressant tanke”

Jovind berättar att det var han själv som kom på idén att skriva till Löfven. Nu har han även fått svar, där statsministern konstaterar att det är en ”intressant tanke”.

”Sverige har aldrig haft en minister som är under 18 år. Anledningen till det tror jag är att det är ett heltidsjobb och att de flesta barn går i skolan, men också att det är ett arbete med mycket ansvar som kräver mognad och erfarenhet”, skrev Löfven bland annat.

Jovind bjöd även in Löfven till sin skola och säger det var ett bra svar, men att han samtidigt blev lite missförstådd.

– Jag tycker att de tog mitt brev lite väl bokstavligt. Jag menade inte att det skulle vara ett barn som barnminister utan bara att det inte skulle vara en fullvuxen.

Pappan: ”Ett bra budskap”

Godiset vill han inte att barnministern ska få bestämma över. Jovind säger att det inte är bra att äta för mycket godis för då får man karies.

Äter du själv mycket godis?

– Nej. Inte jättemycket. Bara på lördagar!

Pappan Marcus Larsson skrattar högt åt Jovinds svar om godiset. Han säger att han blev något överraskad av brevet från regeringskansliet.

– Vi hade glömt bort att han hade skickat brevet. Men det är roligt att få svar när man vänder sig till statsministern, det är ett bra budskap att vuxna politikerna ska lyssna på barnen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!