Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josephine, 24, tvingades ljuga om upptäckten på Espresso House

Espresso House i Danmark anklagas för att sälja gammal mat. Kaféet på bilden finns i Sverige och har ingenting med artikeln att göra. Foto: ANNA HÅLLAMS
På ett Espresso House i Danmark fanns det råttor. Då uppmanandes personalen att ljuga om det, enligt BT:s granskning. Foto: Colourbox

Tidningen BT har pratat med 54 anställda, eller före detta anställda på Espresso House i Danmark.

Nu framkommer uppgifter om att personalen uppmanades att ljuga om råttor – och servera gammal mat. 

– Vi skulle packa in det i plast på kvällen och sälja det nästa dag. Jag hade inte ätit det, säger 24-åriga Josephine Wilken till BT

Kaffekedjan Espresso House grundades i Lund i mitten av 90-talet. Efter en kraftig expansion finns det nu över 400 kaféer Sverige, Danmark, Finland, Norge och Tyskland.

Men med succén har kritiken mot succékedjan växt. Kvällsposten skrev häromdagen om 21-åriga Sabine Vestergaards larm om tvång på gratisarbete inom företaget.

– Redan under min utbildning fick jag veta att man skulle komma in på ledig tid för att rengöra toaletterna. De sa att det är så vi gör här, säger hon till BT.

Nu framkommer nya uppgifter i BT:s granskning som inte ser så bra ut för kaffejätten. 

24-åriga Josephine Wilken jobbade på en av företagets enheter under ett halvår. Hon blev upprörd av att hon tvingades sälja gammal mat. 

På Espresso House ligger maten framme i montrar, enligt Josephine blev den ofta inpackad på nytt och såldes som ny och fräsch mat, trots att den stått framme i 16 timmar. 

– Det var till exempel foccaciabröd med dressing eller kött i som bara kan hålla en dag. men min chef ville att vi skulle packa in det i plast på kvällen och sälja det nästa dag. Jag hade inte ätit det, säger hon. 

Espresso House i Danmark anklagas av före detta anställda och anställda att sälja gammal mat. Foto: JEPPE GUSTAFSSON / IBL

”Håll det inom teamet”

Josephine Wilken tror att många brister inom företaget beror att många chefer för kaféerna är unga. 

– Det är oseriöst att en 21-åring styr en hel verksamhet. De skulle behöva få in lite fler mogna personer som kan sköta det hela, säger hon. 

BT har också tagit del av ett inlägg på Facebook där anställda på ett Espresso House uppmanades att ljuga för kunder om att det fanns råttor i lokalen. 

”Ingen, absolut ingen, snackar med någon om det. Håll det inom teamet”, skrev chefen för det aktuella kaféet. 

Espresso House har fått kommentera uppgifterna. 

”Vi har tydliga procedurer för hur vi hanterar eventuella skadedjur i våra kaféer och i de ingår det inta att ljuga”, skriver en talesperson i ett mejl till BT. 

Och om att Espresso House enligt flera anställda serverar gammal mat. 

”Vi serverar självklart bara mat som inte är för gammal. Det har vi regler och rutiner för.”

Över 400 kaféer

• Espresso House grundades 1996 av Elisabet Eriksson och Charles Asker. Första kaféet öppnade i en minimal lokal på St. Petri Kyrkogata i universitetsstaden Lund. 

• Espresso House expanderade och öppnade flera nya verksamheter på olika platser i Skåne. Sedan växte Espresso House fram längs med Västkusten. Det första Espresso House i Danmark öppnade år 2000 på Krystalgade i Köpenhamn. 

• 2006 köpte det Londonbaserade riskkapitalbolaget Palamon Espresso House för 60 miljoner kronor. 2018 hade kaffejätten 430 kaféer i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland. 

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.