Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefsson och Guillou i bråk om raggarmordet

Jan Guillou och Keith Cederholm firar efter att Cederholm släppts fri.
Foto: Ulf Ryd
"Hannes Råstam var helt övertygad om att det inte var något justitiemord" säger Janne Josefsson.
Foto: Henrik Jansson
"För Janne Josefsson är det här nog en våt dröm" säger Guillou om Råstams pärmar.
Foto: Henrik Jansson

Här är de sju okända pärmarna som utmanar författaren Jan Guillous stora avslöjande om "raggarmordet" i Skåne.

De hittades på den hyllade Quick-avslöjaren Hannes Råstams kontor och fallet tas nu upp i den granskande podcasten "Spår".

– Hannes Råstam var helt övertygad om att det inte var något justitiemord, säger SVT:s Janne Josefsson.

– För Janne Josefsson är det här nog en våt dröm, säger Jan Guillou.

Det blev känt som en av Sveriges största rättskandaler när fallet nystades upp i början av 1980-talet.

Efter ingående granskning av journalisten Jan Guillou friades den ökände brottslingen Keith Cederholm för det så kallade "raggarmordet". Cederholm och hans raggarvänner hade tidigare dömts för mordbrand, människorov och misshandel sedan en motorgård bränts ner och ett påstått vittne till branden, Bo Göransson, hittats död i Helsingborgs hamn.

Som Expressen tidigare berättat har podcasten "Spår" granskat fallet och hittat uppgifter - bland annat en okänd dagbok - som ytterligare stärker uppgifterna om att både Cederholm och hans raggarvänner är oskyldiga till brotten.

"Spår", som görs av journalisterna Anton Berg och Martin Johnson, fortsätter nu sin granskning och kommer med uppgifter som talar i en helt annan riktning.

Hannes Råstam engagerad

Det visar sig att den legendariske och numera avlidne grävreportern Hannes Råstam, mest känd för de uppmärksammade avslöjandena kring Thomas Quick, engagerat sig i fallet.

"Spår" har genom Råstams tidigare SVT-kollegor på "Dokument Inifrån" fått tillgång till sju pärmar från hans kontor. De handlar alla om "raggarmordet" och visar att Råstam hade en helt annan uppfattning än Guillou.

I Göteborg möter Expressen SVT:s Janne Josefsson, som var med när Hannes Råstam först engagerade sig i fallet i början av 2000-talet.

Pärmarna som stod på Hannes Råstams kontor.

– Hannes var övertygad om att Keith Cederholm faktiskt var skyldig.

Tillsammans hämtade de båda SVT-kollegorna det material som senare skulle övertyga Råstam. Pärmarna fanns i Stockholm hemma hos den numera avlidne SVT-reportern Janne Mattsson och innehålller förhör och vissa anteckningar.

– Så småningom gick vi upp på vinden och hämtade ett stort antal pärmar som lades i några lådor som Hannes tog med sig hem och plöjde, berättar Josefsson.

– Hannes återkom och sa att det här är intressant. Han gjorde vissa efterforskningar och till mig har han sagt att han var helt övertygad om att det här inte var ett justitiemord.

Varit i konflikt med Guillou

Josefsson uppger att han själv, på grund av tidigare konflikter med Jan Guillou, inte ville medverka i Råstams granskning.

– Jag ville inte vara med i det projektet av det enkla skälet att det skulle uppfattas som nån slags fajt mellan mig och Guillou.

Josefsson har dock vid flera tillfällen träffat Keith Cederholm på olika anstalter och uppger att han då gett "hintar" som kunnat tolkas som att han faktiskt var skyldig.

– Ja så uppfattade jag det, att han gav hintar och därför pratade jag med honom trots allt. Men han har aldrig sagt till mig att ”ja, jag var skyldig”.

Expressen stämmer möte med Jan Guillou i hemmet i Stockholm. På telefon inför intervjun säger han:

– Journalister har en pervers inställning till hela den här historien.

Ett uttalande som han senare vill tona ned - men han menar att journalister bedriver en hetsjakt mot honom i en iver att "avslöja avslöjaren".

– För Janne Josefsson är det nog en våt dröm att kunna leda i bevis att Keith Cederholm-historien var bara fejk från början till slut.

Det förvånar honom dock att Råstam, en erkänt skicklig grävande journalist och vän till Guillou, engagerat sig i frågan.

– Det förvånar mig mycket att han skulle ha tillhört de som vill sätta dit mig hellre än att fria oskyldiga människor.

Guillou har inte minsta tvekan kring huruvida uppgifterna i hans avslöjanden från 1980-talet faktiskt stämmer och pekar på friandet där domarna var eniga.

Han beskriver fortsatt fallet som ett justitiemord där polisens kronvittne av olika skäl ljög och där polisen på grund av tidigare konflikter med raggargänget bestämde sig för att fälla dem genom rävspel och ful taktik.

Det finns dock några frågetecken kring friandet av Cederholm, som också lyfts fram i podcasten "Spår".

De personer som gav Keith Cederholm alibi, hans närmaste familj, gav först olika uppgifter men pratade senare ihop sig.

Guillou avfärdar detta.

– Den risken finns alltid och så här långt efter så har jag svårt at komma ihåg när jag läste vittnesmålen och träffade de här människorna. Men jag var övertygad om att de talade sanning. Så var det. Men jag minns inte vad jag byggde det på.

Guillou tycker ändå på det stora hela att det är "utmärkt" att fallet nu granskas vidare och i nya "Spår"-avsnittet kommer nya intressanta detaljer. Två personer uppges ha åkt med den avlidne Bo Göransson till Helsingborg - redan dagen före mordbranden. Om uppgifterna stämmer understryks att Keith Cederholm och övriga raggargänget inte kan ha varit skyldiga till de brott mot Göransson som de skulle ha gjort sig skyldiga på lördagen.

– Det skulle kasta omkull anklagelserna i mord-delen, göra att huvudvittnet ifrågasätts och därmed slå omkull hela fallet. Det finns en advokat som börjat titta på detta nu och det är då inte otänkbart att det blir tal om resning, säger Anton Berg på "Spår".

Spår görs av Martin Jonson och Anton Berg
Foto: Viktor J Fremling

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!