Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Josefine bröt ryggen – nu ska hon jobba heltid

– De är förvånade att jag överhuvudtaget kan gå i dag. Alla muskler, ligament och ledband var helt av, säger Josefine Larsson. Nu kräver Försäkringskassan att hon ska börja arbeta heltid.
Foto: Privat
Josefine Larsson bröt ryggen när hon arbetade i stallet. Olyckan inträffade för drygt ett år sedan.
Foto: Privat

Josefine Larsson, 27, bröt ryggen på jobbet.

Efter ett år är hon tillbaks på sin arbetsplats och jobbar 50 procent. 

Men det räcker inte för Försäkringskassan – som säger att Josefine nu ska jobba heltid.

– Jag blir trött och får ont i ryggen, i höfterna och i benen. Jag får vila när jag kommer hem, säger Josefin Larsson.

I januari i fjor stod Josefine Larsson och jobbade i stallet i Halmstad där hon arbetar som hästskötare. Plötsligt välte en 200 kilo tung pall med spån rakt över henne.

Josefine bröt ryggen.

– De är förvånade att jag överhuvudtaget kan gå i dag. Alla muskler, ligament och ledband var helt av. Det var hål rakt in till nerverna.

Josefine Larsson opererades. Efter tre månader i en specialkorsett påbörjade hon sin rehabilitering. Den pågår fortfarande.

Tillbaks efter tio månader

Efter tio månaders sjukskrivning kunde Josefine återvända till sitt arbete i stallet på 25 procent. Sedan dess jobbar hon successivt mer.

– Jag kan göra rätt mycket saker, det är bara det att jag inte kan göra det under en hel dag. Jag blir trött och får ont i ryggen, i höfterna och i benen. Jag får vila när jag kommer hem.

Målet är att komma tillbaks och kunna jobba heltid.

– Det är vad jag vill. Det är en livsstil.

Nu vill Josefine jobba 50 procent och få sjukpenning på halvtid.

Men Försäkringskassan säger nej.

– Det vore det bästa. Försäkringskassan anser att jag kan jobba 100 procent på ett annat jobb, men jag har inte fått något annat jobb. 

Ska söka andra jobb

Så sedan december betalar Försäkringskassan inte ut någon ersättning till Josefine Larsson, något som SVT Nyheter Halland var först med att rapportera om. Och eftersom den ersättningen upphört får hon inte heller någon inkomstförsäkring från arbetsgivarens försäkringsbolag.

– Det menar att jag ska jobba på ett kontor med höj- och sänkbart skrivbord. Men det vet jag inte om jag skulle klara. Men det blir svårt om jag kommer på en anställningsintervju och säger att jag är osäker på hur mycket jag orkar, vem skulle anställa mig då? Om jag var arbetsgivare skulle jag välja någon annan, någon som är frisk.

Själv vet hon inte vad hon skulle orka.

– Min läkare säger att det är jättesvårt att göra den bedömningen, han vet inte vad jag skulle klara av. Men den bedömningen tycker Försäkringskassan att de kan göra.

Cecilia Udin är försäkringssamordnare hos Försäkringskassan.
Foto: Per Groth

”Kan klara ett lättare arbete”

Försäkringskassan menar att man bedömer att Josefine Larsson kan arbeta heltid ett år efter skadan. Cecilia Udin är försäkringssamordnare hos Försäkringskassan, och hon hänvisar till lagstiftningen.

– Försäkringskassan har gjort bedömningen att hon kan klara ett lättare arbete på arbetsmarknaden.

– Lagstiftningen är uppbyggd så att redan efter sex månader så ska Försäkringskassan pröva mot ett arbete på hela arbetsmarknaden, säger Cecilia Udin.

Orsaken är att reglerna inte ska låsa fast personer i beroende av sjukpenning. Bättre då att byta jobb, är tanken.

– Försäkringskassan ska inte låsa in personer som skulle kunna ta ett annat arbete snabbare i stället för att vänta på att komma tillbaks till sitt gamla arbete. 

– Jag är medveten om att det kan vara kort tid, men lagstiftarna har tyckt att sex månader är tillräckligt, med ett år i undantagsfall, säger Cecilia Udin.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!