Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Josefina fick tänderna utsparkade av ett gäng

19-åriga Josefina har inget minne av händelsen. Någon eller några attackerade henne bakifrån och har troligen sparkat henne flera gånger i huvudet när hon låg ned.
Foto: Ulf Ryd/Privat

MALMÖ. 19-åriga Josefina Lundstedt misshandlades svårt och slogs medvetslös av okända personer i somras. Trots 20-talet brutna tänder, tre blödningar i hjärnan, två brott på käken och flera månaders lidande ville bara Folksam betala ut 4500 kronor i ersättning.

Men efter en massiv kritik på Facebook ändrar sig nu försäkringsjätten och höjer beloppet till 30000 kronor.

Josefina attackerades när hon skulle parkera sin cykel utanför bostaden på Gamla Väster i Malmö. Hon minns själv inget av själva händelsen för tre månader sedan. Och det finns inga vittnen till den grova misshandeln.

Men med hjälp av läkarintyg, tandläkarundersökningar och en skiktröntgen har hon fått en uppfattning av vad som hänt.

Någon eller några har troligen knuffat omkull Josefine bakifrån och sedan sparkat henne flera gånger i huvudet. På något sätt har hon ändå lyckats ta sig upp i lägenheten.

Blodspår in i hissen

Det sista Josefina minns var att hon var på en efterfest sent på natten till lördagen 6 juli. Nästa minnesbild är när hennes mamma väcker henne efter lunch.

- Jag upptäcker att det är blod utanför dörren och blodspår in i hissen, berättar Josefinas mamma Lina Lundstedt.

Hon följer bloddropparna in i dotterns sovrum.

- Jag hittade Josefina alldeles blodig i sängen, säger Lina.

Det blev ambulans till akuten och efter några timmars väntan skiktröntgades Josefines huvud.

Då upptäcktes tre blödningar i hjärnan och två frakturer på käkbenet.

- Dessutom var femton tänder svårt skadade. Flera var avbrutna, berättar Josefine.

- Och ett bar benbitar hade gått av från käkbenet och stack ut genom tandköttet.

Josefina opererades i Lund och fick två titanplattor insatta i hakan. En månad var käkarna fixerade och hon kunde då bara äta flytande föda.

Josefina och mamma Lina har hörts av polisen. Och kompisen som var den sista som såg Josefine cykla mot hemmet på Gamla Väster. Men någon misstänkt har inte hittats.

Polisen rubricerar ärendet som grov misshandel. Men när folksam efter två månaders handläggning skulle betala ut ersättning från hemförsäkringen valde de att värdera överfallet som misshandel av normalgraden. Därför blev ersättningen bara 4500 kronor.

Ett orosmoment

- För att Folksam ska bedöma en misshandel som grov kräver de att det ska vara ett utdraget förlopp och flera gärningsmän som använt tillhyggen, säger mamma Lina.

Lina gick på onsdagen ut på Facebook och berättade om misshandeln och om Folksams bedömning. På bara några timmar hade ett par tusen personer läst inlägget. Och klockan tio på kvällen hörde Folksams presschef av sig och beklagade behandlingen.

- På torsdagsmorgonen ringde de från Folksam och sa att de skulle se över saken. Och på eftermiddagen ringde han igen och sa att nu rubricerar även de misshandeln som grov, berättar Lina Lundstedt.

Folksams chef för överfallsskador Dan Hellgren förklarar: - Vi fick chansen att titta på detta en gång till. Och med ledning av de omfattande kroppsskadorna fattade jag beslutat att vi skulle bedöma detta som grov misshandel, säger Dan Hellgren till Kvällsposten.

För Josefina betyder det 30000 kronor i stället för 4500.

- Folksam har varit ett orosmoment. Men nu känns det bra, säger Josefina.

- Jag mår rätt bra och är inte rädd när jag är ute.

- Jag är sjukskriven månaden ut men sen vill jag komma ut och jobba igen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!