Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jörgen, 39, fick böter  för fel bil – i fel stad

Jörgen fick två felaktiga p-böter. Foto: Privat
I Skövde har Jörgen Rydberg aldrig varit - ändå blev han bötfälld här. Foto: Tuana Art

När Jörgen Rydberg, 39, från Kalmar fick en bot för felparkering i Skövde förra veckan var det inte mycket som stämde. Trots att han påpekade att varken registreringsnummer, bilmodell eller stad stämde in på honom så skickade parkeringsbolaget Hojab en påminnelse.

Först när Jörgen kontaktat polisen fick han veta att företaget river fakturan.

Det var förra veckan som Jörgen Rydberg fick en bot i brevlådan där parkeringsbolaget Hojab krävde honom på 300 kronor för att han felparkerat en Volvo i Skövde den 8 oktober.

Men Jörgen Rydberg bor utanför Kalmar och har aldrig varit i Skövde. Han äger inte heller någon Volvo. Däremot äger han en Toyota med ett registreringsnummer snarlikt det som stod på boten.

- Jag ringde upp bolaget och talade om att jag inte äger bilen, utan en annan bil med liknande registreringsnummer. Hon var väldigt noga med att upprepa mitt riktiga nummer i telefonen och sedan sa hon att ärendet var stoppat för utredning, säger Jörgen Rydberg till Kvällsposten.

Fick felaktig påminnelse

Då trodde han att saken var ur världen. Men två dagar senare fick han en påminnelse för samma faktura.

- Då hade de ändrat till mitt registreringsnummer, och där det tidigare stått "Volvo" stod det nu bara "personbil", säger han.

I tisdags kopplade han in polisen i ärendet. När polisen hörde av sig till företaget fick man höra att boten skulle avskrivas och att Jörgen skulle få en skriftlig bekräftelse på det.

"Det har blivit fel"

Lars Gabrielsson, jurist på Svea ekonomi som äger Hojab, är förbryllad över att regnumret ändrats mellan de två fakturorna. Registreringsnumret på den första fakturan tillhör en Volvo i Skövde, enligt Barometern.

- Det har blivit fel. Det var den mänskliga faktorn. Boten är avskriven nu. Det kommer att skickas en ny bot till Volvoägaren och Jörgen kommer att få ett skriftligt besked om att ärendet är nedlagt, säger han till tidningen.