Jonna Bergström. Foto: Meiying ShiJonna Bergström. Foto: Meiying Shi

Jonna Bergström.

 Foto: Meiying Shi
Grodorna som leker i en äggsamling i en skånsk damm är Jonnas personliga favoritbild. Bilden är med i Jonna och systern Tammys fotoutställning på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Foto: Jonna BergströmGrodorna som leker i en äggsamling i en skånsk damm är Jonnas personliga favoritbild. Bilden är med i Jonna och systern Tammys fotoutställning på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Foto: Jonna Bergström

Grodorna som leker i en äggsamling i en skånsk damm är Jonnas personliga favoritbild. Bilden är med i Jonna och systern Tammys fotoutställning på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

 Foto: Jonna Bergström
En svart smörbult ligger i en blåmussla och vaktar ägg - samtidigt som en liten krabba försöker smita in. Också en tävlingsbild från årets VM. Foto: Jonna BergströmEn svart smörbult ligger i en blåmussla och vaktar ägg - samtidigt som en liten krabba försöker smita in. Också en tävlingsbild från årets VM. Foto: Jonna Bergström

En svart smörbult ligger i en blåmussla och vaktar ägg - samtidigt som en liten krabba försöker smita in. Också en tävlingsbild från årets VM.

 Foto: Jonna Bergström
SILVERBILDEN. Det är en rörmask med sin spännande fjäderplym fotograferad i en musselodling i holländska Zeeland. Juryn gillade bilden skarpt. "De kom fram och gratulerade mig berättade att de topprankat den här bilden för mitt arbete med att ta fram bakgrundsljuset i bilden", säger Jonna. Foto: Jonna BergströmSILVERBILDEN. Det är en rörmask med sin spännande fjäderplym fotograferad i en musselodling i holländska Zeeland. Juryn gillade bilden skarpt. "De kom fram och gratulerade mig berättade att de topprankat den här bilden för mitt arbete med att ta fram bakgrundsljuset i bilden", säger Jonna. Foto: Jonna Bergström

SILVERBILDEN. Det är en rörmask med sin spännande fjäderplym fotograferad i en musselodling i holländska Zeeland. Juryn gillade bilden skarpt. "De kom fram och gratulerade mig berättade att de topprankat den här bilden för mitt arbete med att ta fram bakgrundsljuset i bilden", säger Jonna.

 Foto: Jonna Bergström

Jonna, 49, är en fena på att fotografera

Publicerad

Jonna Bergström, 49, från Bunkeflostrand kan titulera sig VM-silvermedaljör i undervattensfoto - igen!

Hennes bild på en rörmask i en musselodling imponerade djupt på juryn vid mästerskapet i Holland.

- Jättekul att vinna en silvermedalj med tanke på hur svårt det är prestera något bra under sådan press, säger Jonna Bergström.

Till vardags är hon driftutvecklare på Öresundsbron, men det är som undervattensfotograf Jonna skapat sig ett namn även utanför Skånes gränser.

Hon har radat upp SM, NM och VM-titlar och utsågs i fjor till Årets naturfotograf tillsammans med syrran Tammy Bergström.

Någon kanske undrar hur man tävlar i undervattensfotografering. Ja, det är inte bara att skicka in en bra bild man lyckats ta någon gång.

Holländsk musselodling

När det 15:e officiella världsmästerskapet i undervattensfoto avgjordes i Holland nyligen kördes Jonna Bergström och övriga deltagare ut till fyra olika platser där de fick 1,5 timmar på sig att dyka och fotografera.

Silvermedaljen i kategorin "vidvinkel utan dykare" knep Jonna när hon tog bilden av en rörmask i en musselodling på 5-10 meters djup utanför badorten Zeeland. Havsvattnet var cirka 14 grader varmt.

- Bilden är tagen i morgonljus. De var väldigt imponerade av lagren i bilden som jag fått fram. Annars är det lätt att allting bara blir svarta silhuetter, berättar Jonna Bergström.

Tävlingarna sätter hård press på deltagarna. Det gäller att relativt snabbt hitta ett eget motiv, skapa en konstnärlig bild och samtidigt hålla reda på dykningen.

För många hajar

- Det är en utmaning - och kul för här får fotograferna verkligen visa vad de går för.

Jonna har ägnat sig åt undervattensfotografering sedan 2004. Hon bestämde sig under en resa till Galápagosöarna. Det fanns en möjlighet att lära sig dyka där, men hon vågade inte då. För många hajar i havet!

Jonna åkte hem, gick dykarkurs och övade fotografering på turister i Mexiko. Sedan var hon med i en fototävling och vann två priser. Det gav blodad tand.

- Jag tänkte lite kaxigt att jag ska bli Sveriges bästa undervattensfotograf, skrattar Jonna. Och det har hon ju blivit flera gånger.

Framöver väntar ännu en resa till Galápagosöarna i Stilla havet som erbjuder dykning i världsklass, men är svårfotograferat (under ytan), enligt Jonna.

Men det går lika bra att undervattensfotogradera på hemmaplan.

- Min personliga favoritbild är de två grodorna som leker i en äggsamling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag