Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas hotell räddar hundar från raketer

Eva Silfverberg från Vellinge är en av alla gäster som bokat in sig med sina hundar på hotellet i Skurup på nyårsafton.Foto: Privat
Malmö AirportFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jonas Svensson driver Sturup Airport Hotel som höll stängt i 24 år på nyårsafton. Nu står gästerna i kö för att boka in sig och sina hundar på hotellet. Foto: Privat

På nyårsafton driver hotelldirektören Jonas Svensson ett av Sveriges populäraste hotell.

Gästerna är minst hundra hundar och deras ägare.

– Det är den roligaste dagen på hela året, säger han.   

Jonas Svensson driver sedan många år Sturup Airport Hotel, alldeles intill Malmö Airport.

För tre år sedan kom han på idén att hålla verksamheten öppen även på nyårsafton, rakt emot tidigare vanor.

Men gästerna han vände sig till var inte de vanliga tvåbenta gästerna - utan skotträdda hundar som mår dåligt av alla fyrverkerier på nyårsafton.

Succén har inte låtit vänta på sig.

Hotellet är fullbelagt på nyårsafton både det här året och nästa år. Bokningarna för 2019 har också börjat ramla in.

Höll stängt i 24 år

– Jag har ingen hund själv, men lider otroligt med alla hundar som inte klarar av nyårsraketerna, säger Jonas Svensson.

I 24 år höll hotellet stängt på nyårsafton.

Sedan upptäckte Jonas Svensson en oväntad fördel med att ha ett flygplatshotell: Säkerhetsreglerna gör att det är förbjudet att skjuta raketer på en kilometers avstånd från området. 

– Jag visste att idén testats på ett hotell vid Arlanda och där hade det fallit väl ut. I dag är jag otroligt glad att vi också testade. Man blir verkligen biten av det här, säger Jonas Svensson. 

Enligt Svenska Kennelklubben påverkas omkring en tredjedel av Sveriges cirka 880 000 hundar när nyårsfyrverkerierna skjuts i väg. 

Och varje år skräms hundar så illa att de aldrig återhämtar sig. När skjutandet brakar loss grips de av panik och ångest.

I förlängningen kan djuren skada både sig själva och andra. Hundarnas känsliga öron kan dessutom uppfatta smällarljudet som en intensiv smärta. 

Hotellet vid Malmö Airport har 70 rum och 140 bäddar. På nyårsafton tillkommer alltså ett hundratal hundar.

– Det brukar vara mycket trevligt när gästerna samlas i matsalen för gemensam buffé och härligt umgänge, säger Jonas Svensson.

Hundar gråter

För hundarna kommer det troligen även att vankas en eller annan present.

De som inte får plats på hotellet brukar boka in sig med husbilar på parkeringen utanför. Förra året stod där sex husbilar och minst lika många väntas i år.

– Under de här åren har man fått höra många berättelser om hur svårt många hundar har det när det skjuts raketer under nyårsfirandet.

– Och det gör verkligen ont att att se sin hund lida. Jag har lärt mig att det till och med finns hundar som gråter, säger Jonas Svensson.    

Eva Silfverberg från Vellinge är en av alla gäster som bokat in sig med sina hundar på hotellet i Skurup på nyårsafton. Med på turen följer dottern och svärsonen.

- Våra hundar är mellan två år och 14,5 år gamla. Några bryr sig inte om raketerna, men flera vill knappt gå ut på nyårsafton säger hon.

Förra året bodde familjen i en husbil på parkeringen. Nu fick man plats inne på hotellet i stället.

Svårt förstå

– Jonas Svensson ska ha en stor eloge som på det här sättet tar sig an oss hundägare, säger Eva Silfverberg. 

Hon har provat allt från att ge sina hundar dämpande mediciner till att gå runt och bära på dem under nyårssmällandet. TV och tvättmaskin har också brukat vara på för att få hundarna att inte ta åt sig av oljudet utifrån.

– Ändå kan hundarna bli så upphetsade att de kräks och får hjärtinfarkt. Har man inte sett en hund må dåligt förstår man inte hur illa man gör hundarna genom att smälla raketer. 

Tips till dig som har en rädd hund

Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.

Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.

Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

Lämna inte hunden ensam.

Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.

Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa i väg i panik.

Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.

Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering. 

 

Fakta Svenska Kennelklubben