Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Joker” får eget museum i staden han älskade mest

Johannes Brost som ”Joker” i TV-serien ”Rederiet”.. Foto: BENGT WANSELIUS / SVT

Skådespelaren Johannes Brost avled för ett år sedan.

Nu går livskamraten My Jacobsons dröm i uppfyllelse - ett museum över den karismatiske skådespelaren i miniatyrformat i staden han älskade mest.

Johannes Brost återvände alltid till Laholm i södra Halland. Det var platsen han älskade mest och det var där han tillbringade sin lediga tid så ofta han kunde.

I Mellbystrand hade Johannes Brost i många år sin rödmålade trästuga, bara ett stenkast från havet.

Det var också i Laholm som hans mamma, den legendariska skådespelerskan Gudrun Brost, stod på scen första gången i sin karriär.

Johannes Brost ägde under en följd av år detta vackra sommarhus i Mellbystrand. Foto: NIKLAS HENRIKCZON EXPRESSEN

Allt detta finns med som en given bakgrund när familjen Brost nu får ett eget miniatyrmuseum i Laholms stadsteater.

Säger ja

Kommunens kultur- och utvecklingsnämnd har sagt ja till att smycka en vägg i rummet Barocken på teatern med ”Brost-saker”.

Invigningen sker redan nu den 4 maj, i form av en stjärnsprakande konsert med flera kändisar.

– Alla jag pratat med har varit jättepositiva och velat vara med. Jag har till och med fått skära i programmet och sagt att de bara får köra en låt, säger Johannes Brost livskamrat My Jacobson till Hallandsposten.

På scen kommer bland andra Björn Ranelid, Görel Crona, proggbandet Nynningen, Johannes Brosts systerdotter, sångerskan Cazzi Opeia och Kjell Bergqvists dotter Annica Felicia att finnas.

Men där kommer även att finnas revyaktörer som Nicke Wagemyr och Annica Smedius, liksom operasångerskan Hedvig Jalhed.

Kjell Bergqvist saknas

Den ende som i princip saknas är Brosts gamla parhäst, Kjell Bergqvist.

– Kjelle hade absolut velat komma om han bara kunnat. Men han är i Thailand på en filminspelning, säger My Jacobson till tidningen.

Gudrun Brost föddes i Malmö men växte upp i Veinge i Halland där hennes föräldrar hade gästgiveri. Under sin yrkesverksamma tid deltog hon i 42 långfilmer och engagerades av både Karl Gerhard och Ingmar Bergman. Hon arbetade på såväl Stockholms stadsteater som Malmö stadsteater, samt privatteatrar i Stockholm.

Johannes Brost är bland annat känd för att ha deltagit med sin rollfigur Joker i 318 avsnitt av TV-serien ”Rederiet” under 1992-2002.

Den här bilden togs 2003 när dottern Ellen var fem år och Johannes Brost var och badade med dottern vid familjens lilla badstuga vid klitterna i Mellbystrand. Foto: KVP HELSINGBORGS BILD AB

Han var även med i ”Let´s Dance” och ”Stjärnorna på slottet” och fick en guldbagge för bästa manliga huvudroll i filmen ”Avalon” 2013. Sin sista roll gjorde han 2017 som Sievert Lindberg i den populära TV-serien ”Fröken Frimans krig”. 

Enligt My Jacobson är det familjen som valt ut vilka saker som ska ingå i det lilla museet i Laholm. 

Många minnen

Det handlar om allt från hattar och fotografier - till Johannes Brost favoritbadlakan, som han gärna visade upp i olika artiklar.

De föremål som visas upp ska alla ha en anknytning till Laholm eller teatern, enligt My Jacobson.

Johannes Brost var hedersmedborgare i Laholm.

Gudrun Brost och Johannes Brost ligger i dag begravda på samma gravplats på Veinge kyrkogård i Halland.