JOHNNY BUNKRAR UPP. Johnny Wahlqvist har ett framgångsrikt år bakom sig och nu kan han i lugn och ro fylla på energiförråden inför 2009 hemma i Gärsnäs på Österlen. "Jag gillar att resa, men härifrån flyttar jag aldrig", säger Johnny. Foto: Christer Wahlgren
JOHNNY BUNKRAR UPP. Johnny Wahlqvist har ett framgångsrikt år bakom sig och nu kan han i lugn och ro fylla på energiförråden inför 2009 hemma i Gärsnäs på Österlen. "Jag gillar att resa, men härifrån flyttar jag aldrig", säger Johnny. Foto: Christer Wahlgren

Johnnys nya styrkeprov

Publicerad
Uppdaterad
GÄRSNÄS. Efter ett lika framgångsrikt som turbulent år är Johnny Wahlqvist hemma hos mamma och pappa för att fira jul. Och när Johnny äter julbord - då gör han det ordentligt.
I ett kök i hjärtat av Österlen dukar mamma Gullan fram ett praktfullt julbord. Det är inlagd sill, leverkorv, köttbullar, lax, brunkål, julskinka, rökt ål, prinskorvar, janssons och vörtbröd.
- Vi äter nästan konstant under hela julafton.
- Och några kryddsnapsar ska vi nog också hinna med, säger Johnny och skrattar sitt bullriga skratt.

Fantastiskt år


Han lassar in rejält med mat och ser tillbaka på sitt mest framgångsrika år någonsin.
- Det har varit helt fantastiskt. Jag har aldrig varit i närheten av en sådan här säsong tidigare.
4 EM-guld i bänkpress.
4 VM-guld i bänkpress.
4 VM-silver i styrkelyft.
4 SM-guld i styrkelyft.
Johnnys säsong har också varit minst sagt turbulent, det känner alla trogna KvP-läsare till.

Missade flyget

Det började efter EM-guldet i slovakiska Bratislava, där syd-svenska styrkelyftförbundet anklagade honom för fylleri.
När Johnny skulle till VM i Kanada - så missade han flyget och fick med hjälp av privata sponsorer ihop till en ny flygbiljett.
Trots det tog han guld i bägge tävlingarna.
- När man stod där högst uppe på prispallen, tillsammans med de allra bästa. Då fick man nästan nypa sig i armen, säger han och plockar åt sig två rejäla bitar rökt ål.
- Johnny, lägg inte ålaskinnet på bordet! skäller mamma Gullan.
När Johnny sedan åkte till SM, och lekte hem guldmedaljen, var han ytterst nära att slå världsrekordet på 353,5 kilo i bänkpress.
- Jag hade 355 kilo uppe på armarna, men de vek sig i sista stund.
- Det får bli mitt tidiga nyårslöfte, nästa år ska jag ta det där rekordet.

Kärlek från Ukraina

Under året träffade han också sin stora kärlek, den ukrainska styrkelyfterskan Vita (56 kg). De senaste veckorna har han kämpat mot de ukrainska myndigheterna för att få henne till Österlen innan jul.
- Jag hade beställt flygbiljetter och allt, men jag hade inte räknat med det jävla visumet.
- Tyvärr fick vi inte ordning på alla papper i tid, hon är ju ägd av den ukrainska staten och får inte resa hur som helst.
Pappa Gösta har rullat in till julbordet i sin rullstol. Han fick amputera sitt vänstra ben för två och ett halvt år sedan på grund av kallbrand.
Innan dess reste han runt med Johnny på alla tävlingar, men nu får han följa sin sons öden runtom i världen hemifrån Gärsnäs.
- Jag är stolt över Johnny. Det är inte många i Skåne som gjort det som han har lyckats med, säger Gösta.

VM i Indien väntar

Bara i år har Johnny tävlat i Slovakien och Kanada, och nästa år väntar VM i Indien.
- Det är roligt att resa, spännande att möta nya kulturer och människor.
- Men jag tänker aldrig flytta härifrån, säger Johnny och tittar ut genom köksfönstret på det dimhöljda jordbrukslandskapet.
I julklapp önskar han sig bara en sak.
- Att vi får en lugn och stilla jul här hemma, säger han samtidigt som han påpekar hur god mammas brunkål är.
- Du är allt en fin påg, Johnny, säger mamma Gullan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag