Anna Johansson (S), infrastrukturminister. Foto: Pelle T Nilsson
Anna Johansson (S), infrastrukturminister.  Foto: Pelle T Nilsson

Johansson vill inte svara på kritiken

Publicerad

Protestgruppen Öresundsrevolutionen har gillats av nära 17 000 personer.

Samtidigt har företagare, politiker och pendlare kritiserat id-kontrollerna.

– Jag har stor förståelse för att detta kommer att påverka såväl transportörer som resenärer. Regeringens samlade bedömning är dock att dessa åtgärder är motiverade, kommenterar Anna Johansson, ansvarigt statsråd, i ett mejl till KvP.

Kritiken mot id-kontrollerna ökar och kommer från allt fler håll. Facebooksidan Öresundsrevolutionen som startade under julen för att protestera mot regeringens åtgärd växer så det knakar

– Regeringar har aldrig förstått kraften i Öresundsregionen. Men aldrig har det varit så här illa, skrev Kvällspostens ledarskribent Csaba Bene Perlenberg i går.

160 000 asylsökande

Men infrastrukturminister Anna Johansson vill inte låta sig intervjuas om kritiken.

Hon påpekar i ett mejl till Kvällsposten att 160 000 asylsökande kommit till Sverige under året.

"Id-kontroller är en av de åtgärder regeringen åtar för att hantera flyktingsituationen. Jag har stor förståelse för att detta kommer att påverka såväl transportörer som resenärer. Regeringens samlade bedömning är dock att dessa åtgärder är motiverade för att säkerställa den allmänna ordningen och den inre säkerheten i landet", skriver Anna Johansson i mejlet.

Vill skrota Dublinförordningen

Migrationsminister Morgan Johansson (S) sa till Sveriges Radio i går att han vill skrota Dublinförordningen, det vill säga EU:s regler som, med vissa undantag, säger att flyktingar ska söka asyl i det första EU-land de anländer till.

Han vill i stället se ett kvotsystem där alla EU-länder delar lika.

– Du kommer till EU:s yttre gräns, där söker du asyl och sen hänvisas du till ett land som har ledig kapacitet enligt en fördelningsnyckel, säger Morgan Johansson till Sveriges Radio.

EU-kommissionen ska inom kort komma med förslag om en förändring av Dublinförordningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag