Ilmar Reepalu. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Ilmar Reepalu. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Johansson tvingades backa - efter SD-stöd

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraten Morgan Johansson gav sitt stöd till partikamraten Ilmar Reepalus förslag om att göra det möjligt att utvisa nyblivna svenska medborgare.
Men en storm av kritik fick honom att backa.
Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, vill införa snabbare medborgarskap. Men det ska ha en form av prövotid under några år, då den som döms för grova brott riskerar att bli utvisad ur landet.
– Många av de här gravt kriminella gängen som kommer hit håller sig lugna till dess att de får sitt medborgarskap, och har sedan Sverige som någon form av plattform för internationell kriminell verksamhet, säger Reepalu.
Fängelse är inte tillräckligt avskräckande i de här fallen, fortsätter han.
– Det enda verkningsfulla i det läget hade varit att kunna utvisa.

Johansson backar

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Morgan Johansson sade först att partiet ställde sig bakom förslaget. Det kritiserades av flera riksdagspartier. Efter hård intern kritik från bland andra partiledaren Håkan Juholt – och beröm från Sverigedemokraterna – backade Johansson.
– Vår linje är inte att vi ansluter oss till Ilmars förslag, säger han till TT på fredagseftermiddagen.
– Partiets linje är att pröva frågan om det är ett problem, det här med medborgarskapet.
Ilmar Reepalu gjorde sitt utspel när han kommenterade situationen i bostadsområdet Seved i södra Malmö, som har beskrivits som ett laglöst område. Samtidigt säger han att problemen där inte skulle lösas om hans förslag blev verklighet.
På omskrivna Rasmusgatan i Seved råder det delade meningar om läget. TT möts av allt från misstänksamhet och hot till frustration, ilska och uppgivenhet.

Missnöje i Seved

Vid en bil står två män som arbetar i området.
– Vi har fått köra härifrån för att de visat pistoler, säger en av dem, och tillägger att det finns flera olika gäng som brukar hänga på gatan.
Utanför en närbutik en bit bort står en grupp unga män. De är rent ut sagt förbannade över bilden som målas upp av deras gata.
– Det här området är lugnt. Alla känner alla, säger en av männen.
Reepalus förslag gör dem ännu argare.
– Vi snackar om Rasmusgatan, och plötsligt snackar han om medborgarskap, säger samme man.
– Jag har mitt medborgarskap. Men det är skämmigt, tillägger en annan om förslaget.
De talar om svårigheten att få jobb, om hur de saknar lokaler att vara i om dagarna och vittnar om polistrakasserier.
En stund senare, längre ner på gatan, kommer en annan ung man fram till TT:s reporter och fotograf.
– Stick härifrån. Ni ska inte vara här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag