Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johanna Nylander: Våldtäkter - en skam för Sverige

FLEST ANMäLDA FALL. I Sverige anmäls dubbelt så många våldtäkter som i något annat EU-land. Ett föga smickrande facit för det land som samtidigt anses vara världens mest jämställda. Foto: Per Wissing
Enligt en ny EU-studie är våldtäkter vanligare i Sverige än i andra EU-länder. Här anmäls dubbelt så många våldtäkter som i något annat land, och enligt forskarna bakom studien är det inte bara en högre anmälningsbenägenhet, utan fler personer utsätts för våldtäkt.
Inte nog med det, Sverige är tillsammans med England sämst på att klara upp våldtäkter, och bara 13 procent av alla anmälda brott går till åtal. Det enda vi verkar vara någorlunda bra på är fällande domar av de fall som går till åtal. Tio procent av alla anmälda brott leder till fällande dom.
Hur hamnade vi egentligen här? Antalet anmälda fall av våldtäkt där offret är mellan 10 och 15 år är fler än antalet anmälda våldtäkter i Ungern, Grekland och Portugal tillsammans. Sju procent av alla offer är män, och nästan hälften av alla våldtäkter sker mot en person under 21 år.

Även om man bortser från hög anmälningsbenägenhet och ett vidare våldtäktsbegrepp än i andra europeiska länder sker det fortfarande fler våldtäkter i Sverige. Det är ett problem som inte går att blunda för, och som ingen borde blunda för. Hur förvandlades den fria sexualiteten till "fritt att våldta"? Hur kommer det sig att ett sent nej blir mindre värt än ett tidigt? Vad är det i den svenska kulturen som gör att så många fler män här våldtar än i andra europeiska länder?
Den andra allvarliga slutsatsen i studien är att så få förövare fälls, och att åklagare och polis inte gör sitt jobb.
30 procent av alla utpekade förövare i studien togs inte ens in på förhör och ytterst få fall av våldtäkter i nära relationer lämnar utredningsbordet.

EU-studien drar
sina egna slutsatser. Tidig sexualdebut, efterfester, hög alkoholkonsumtion, "fri sexualitet" och "rätt till ett sent nej" är vad forskarna anser ger fler våldtäkter. Om man ser till offren kan det stämma. En ung arbetande eller studerande svensk singeltjej som har druckit alkohol och befinner sig på en efterfest är det vanligaste offret.
Bland förövarna är bilden annorlunda. Den vanligaste förövaren är etnisk svensk, oftare nykter än i andra länder, och våldtar en yngre tjej han känner. Samme förövare är den som troligast slipper undan straff.
Det är någonting ruttet när världens mest jämställda land är Europasämst på våldtäkter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!