VÄSKFYNDET på charterresan kan beslagtas om tullen misstänker att det är en märkeskopia. Foto: Krister Larsson
VÄSKFYNDET på charterresan kan beslagtas om tullen misstänker att det är en märkeskopia. Foto: Krister Larsson

Johanna Nylander: Ska semesterfyndet fastna i tullen?

Publicerad
Uppdaterad
Acta är inte bara det skandalomsusade bostadsbolaget i Malmö, utan är också benämningen på ett internationellt handelsavtal som just nu håller på att förhandlas fram mellan USA och stora delar av den övriga västvärlden.
Förhandlingarna är hemliga, men det som läckt ut via Dagens Nyheter, tack vare den kanadensiska offentlighetsprincipen, visar på ett handelsavtal som diskuterar frågor som rör sig långt utanför svenska lagar om piratkopiering.
Syftet med Acta är att samla ett hårdare grepp mot piratkopiering och illegal fildelning. Allt från nedladdade mp3-filer, plagierade Gucciväskor och medicinkopior kan komma att drabbas. Privatimport kan komma att förbjudas, och i värsta fall kan tullen få rätt att söka igenom både resväskor och datorer i jakt efter en duplicerad musikfil, läkemedelskopia eller en falsk Diorparfym.
Samtidigt innehåller avtalet en del som troligen kommer att samköras med EU:s telekompaket och gå in i enskilda länders bekämpning av kopiering på nätet.
Det kommer att petas bland upphovsrättslagarna med risken att internet- och teleoperatörerna kan pådyvlas större ansvar för innehållet i trafiken som sker på deras nät. Lite som om elbolagen skulle vara ansvariga för vad som händer i alla de hushåll som använder sig av ström.

Dokument från Kanadas
Acta-förhandlingar visar svart på vitt att Acta bevisligen har handlat om att reglera internet och utöka tullens rättigheter att genomsöka, beslagta och konfiskera plagierat eller kopierat material. I Schweiz ändrades samma lagar redan förra året, från att förbjuda kopior i kommersiell skala, till att förbjuda privatpersoner att köpa med sig kopior på semestern. Redan första dagen förstördes tusentals klockor och dvd-filmer från turister - tullen behöver bara misstänka att någonting är falskt för att få genomsöka bagaget.
Riksdagens näringsutskott har nyligen avvisat kravet om att öppna upp Acta-förhandlingarna för insyn, trots att både USA och Kanada redovisar mer information.

Näringsutskottets
borgerliga ledamöter med Karin Pilsäter i spetsen hävdade i en debattartikel att Acta-diskussionerna inte alls innefattade vare sig internetlagstiftning eller ändrade tulltjänstemansbefogenheter.
Dokument från Kanadadokumenten säger precis tvärtom. Fast det verkar ju snarast vara en trend att man som beslutsfattare inte skall känna till sina beslutsunderlag, vare sig det är i näringsutskottet eller i AMF-styrelsen.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag