Fritt fram eller begränsat och kontrollerat. I dag faller tingsrättens dom mot Pirate Bay. Foto: Christer Wahlgren
Fritt fram eller begränsat och kontrollerat. I dag faller tingsrättens dom mot Pirate Bay. Foto: Christer Wahlgren

Johanna Nylander: Politiken dömer internet

Publicerad
Uppdaterad
Klockan elva i dag faller tingsrättens dom i målet mot personerna bakom bittorrent-trackern The Pirate Bay. Oavsett domens utfall kommer den att överklagas, och troligen avgörs målet inte förrän i högsta instans. Vilken uppfattning de politiskt tillsatta nämndemännen i tingsrätten än har, handlar tyvärr inte Piratebay-målet om att utreda skuldfrågan om upphovsrättsbrott. Rättegången har blivit ett medialt och politiskt spektakel där fildelare och mediebranschen står på var sin sida.
Utanför rättegångssalarna pågår kriget om internet. Piratebay-målet beräknas ta fem år att avgöra juridiskt, men politiskt är det redan avgjort. I EU är telekompaketet återigen uppe för behandling, och innehåller det en gång redan stoppade förslaget om internetavstängning. På hemmaplan har den svenska regeringen sagt att den motsätter sig förslag om att stänga av personer från nätet, medan man samtidigt i EU har avvisat de krav som kommit från svenska Europaparlamentariker om att ingen skall kunna stängas av från internet utan rättslig prövning.

Tillgången till information har blivit politik. I stället för att räkna internet som naturlig modern infrastruktur i klass med elnätet, vill allt fler politiker reglera tillgång och innehåll. Regleringar som skulle vara otänkbara på fysiska ting genomförs på löpande band och omfattar nätet. Upphovsrätt, pornografi och hasardspel används alla som ursäkter för att begränsa uppkoppling och åtkomst.
Integritetskränkande och internetfientliga lagar betitlade med svårförståeliga bokstavskombinationer med grund någonstans i EU-byråkratin är vardagsmat och ofta ett resultat av framgångsrik lobbying från upphovsrättsindustrin. Med en allt för nitisk tillämpad upphovsrätt växer informationskontrollen och dödar medborgerliga rättigheter som anonymitet, rättssäkerhet och integritet på vägen.

Det är också det som gör Piratebay-rättegången så politisk. Det tingsrätten skall avgöra är huruvida länkar till upphovsrättsskyddat material är okej eller inte. I förlängningen handlar det om hur tveksam information kan komma att begränsas, och om det kan vara olagligt att länka, eller länka till länkar.
Internet är global infrastruktur och bör behandlas därefter. Kontroll av länkar, innehåll och tillgång borde fördömas av varenda kotte som gillar det fria ordet och ett fritt informationsflöde. Att ursäkta begränsningar för alla av kommersiella skäl - som upphovsrättsbevarande - är att ta två stora kliv tillbaka i utvecklingen. Nätet borde vara framtid och inte historia.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag