NY MEDICIN. Tidigare i veckan ställde sig riksdagens socialutskott bakom regeringens förslag om avreglering på apoteksmarknaden. Foto: Christer Wahlgren
NY MEDICIN. Tidigare i veckan ställde sig riksdagens socialutskott bakom regeringens förslag om avreglering på apoteksmarknaden. Foto: Christer Wahlgren

Johanna Nylander: Pillertrillande bland regleringar

Publicerad
Uppdaterad
Tidigare i veckan ställde sig riksdagens socialutskott bakom regeringens förslag om avreglering på apoteksmarknaden. Bättre tillgänglighet, generösare öppettider och konkurrensutsatt prissättning är fördelar de flesta kommer att kunna ta del av när mataffärer kommer att få sälja receptfria mediciner.
Avskaffandet av monopolet kommer inte en dag för tidigt. I de allra flesta av landets städer är det omöjligt att köpa Alvedon efter klockan 18 på vardagar och under stora delar av helgen. Huvudvärk eller nästäppa försvinner inte för att apotekarna har gått hem från dagen, och vill man vara säker behöver man planera sina inköp.
Inför avregleringen av genomförs nu en rad förändringar i lagar och föreskrifter, för att anpassa apoteket till den nya marknadssituationen. Förändringar som allt mer verkar vara till det sämre för konsumenten. Receptfria mediciner föreslås få en åldersgräns på 18 år, och redan från den första juni i år kommer vanliga värktabletter (som Treo och Alvedon) inte att få säljas i paket med fler än 20 tabletter i.

Åldersgränsen är säkert välmenad, men lär få konsekvenser i praktiken. Många 16-åringar har egen ekonomi, kanske pluggar på annan ort, eller sköter stora inköp själva. Hösnuva, mensvärk och förkylning är åkommor som även 16-åringar lider av - ibland till och med i föräldrars frånvaro.
Läkemedelsverket tycker det är bra om privatpersoner inte har för många huvudvärkstabletter förvarade hemma och har bestämt att 20 stycken är lagom.
För konsumenten blir det färre valmöjligheter med mindre paket som tenderar att bli dyrare. Det blir lönsammare med större doser utskrivna på recept, genom en företagsläkare eller ett besök på vårdcentralen. Prisskillnaden mellan ett paket receptfri Panodil med 30 tabletter, och en receptbelagd burk med 100 tabletter är åtta kronor.

Mindre receptfria paket gör burken mer lönsam, och receptförmånssystemet belastas av alla de som kommer upp i subventionsnivåerna.
En effektiv vård kräver färre regleringar, inte minst egenvården. Avskaffandet av apoteksmonopolet går fel väg när alltfler regleringar sätter hinder för både tillgänglighet och priskonkurrens. Vad hände med att förändra till det bättre?
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag