Ett myllrande uteliv är en viktig del av en välmående stad. Foto: Christer Järeslätt
Ett myllrande uteliv är en viktig del av en välmående stad. Foto: Christer Järeslätt

Johanna Nylander: Håll krogen öppen

Publicerad
Uppdaterad
Just nu ligger ett förslag från regeringen om ny alkoholpolitik. Om det går igenom kan det slå hårt mot krogar och nattklubbar i Malmö, eftersom det föreslår både tidigare stängningstider och nationella riktlinjer för alkoholtillstånd. Detta trots att det inte finns någon studie som enhetligt säger att kortare öppettider minskar brottsligheten och gör gatorna säkrare under helgnätterna. Snarare är det tvärtom - att nattlivet blir lugnare när folk går hem både vid tresnåret och vid femtiden, istället för att (som förslaget säger) allt bommar igen direkt vid tre.
Kanske är det lätt att avfärda långa öppettider med att folk ändå borde vara hemma och sova klockan tre på natten. Det är snarare efterfester i privata hem som är alternativet, och där finns sällan vakter, nykter serveringspersonal eller annat skydd för den som super sig redlös eller blir offer för ett brott. Senast i förra veckan kom en studie som visade på våldtäktsrisken vid efterfester. Mindre nogräknade svartklubbar kommer också att gynnas, och även om skyddet sällan fungerar perfekt på krogen heller, är det oftast bättre än ingenting alls.

Det finns goda poänger i att behålla ett kort avstånd mellan tillståndsgivare och krogarna. Allt för toppstyrda riktlinjer om alkoholtillstånden riskerar att gå efter vad som händer på Stureplan och Medborgarplatsen i Stockholm. Där har utelivet andra förutsättningar än på Bergsgatan i Malmö.
En välmående stad behöver ett myller av uteliv. Kommunen behöver ha utrymme för flexibilitet, och det måste få finnas möjligheter för krogarna att erbjuda även en lång kväll för glada gäster. Om någon reform skall göras, är det snarare att se till att det blir enklare för en välskött krog att hålla öppet längre, och att kvällspigga gäster inte skall vara begränsade till ett fåtal platser som oftast ligger rätt koncentrerat i centrum. Kanske är det inte ens en politisk uppgift att bestämma öppettider eller serveringstider av vare sig mat eller alkohol, utan beslut som krogar, nattklubbar och restauranger själva borde fatta. Sen kan kommunen se till att ordningen följs, och ta tillståndet ifrån dem som inte sköter sig - vare sig om klockan är fem på eftermiddagen eller fem på morgonkvisten.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag