Johanna Andersson har diagnosticerats som köttallergiker. Foto: Tommy Svensson/KristianstadsbladetJohanna Andersson har diagnosticerats som köttallergiker. Foto: Tommy Svensson/Kristianstadsbladet
Johanna Andersson har diagnosticerats som köttallergiker.  Foto: Tommy Svensson/Kristianstadsbladet
Johanna tål inte kött från gris, nötkreatur, lamm och vilt. Foto: KARL HENRIK EDLUNDJohanna tål inte kött från gris, nötkreatur, lamm och vilt. Foto: KARL HENRIK EDLUND
Johanna tål inte kött från gris, nötkreatur, lamm och vilt. Foto: KARL HENRIK EDLUND
Johanna Andersson, 42, från Bromölla fick köttallergi. Foto: PRIVATJohanna Andersson, 42, från Bromölla fick köttallergi. Foto: PRIVAT
Johanna Andersson, 42, från Bromölla fick köttallergi. Foto: PRIVAT

Johanna fick panikångest – visade sig vara köttallergi

Publicerad

Plötsligt kom magont, stickningar i kroppen och svimningar.

Johanna Andersson, 42, från Bromölla trodde att det handlade om panikångest – men det visade sig vara köttallergi.

– Jag kunde inte tro att det var sant, säger hon.

För cirka sju år sedan började Johanna Andersson vakna upp mitt i natten med oförklarliga smärtor.

– Jag hade magont och stickningar i kroppen. Sen fick jag pipig andning och svimmade, säger hon.

Hon tog sig direkt till sjukhus och läkarna trodde att hon hade drabbats av vasovagal synkope; svimning på grund av för lite blod i hjärnan. Besvären fortsatte några gånger varje år, utan att Johanna förstod vad som orsakade dem.

– Jag svimmade inte varje gång men fick stickningar i kroppen, pipig andning och magont. Jag trodde att det handlade om panikångest och gick i terapi för detta.

Köttallergi kan fås via fästingbett

I höstas blev reaktionerna värre. Johanna svimmade och fick utslag på kroppen. Hon fördes med ambulans till sjukhus och undersökningar visade inte på några allergier.

– Men en läkare sa att symptomen tydde på att det kunde vara köttallergi och gjorde tester som visade att det var så. Det lät helt galet. Jag hade knappt hört talas om köttallergi förut, säger Johanna.

Köttallergi orsakas enligt forskare av kolhydraten alpha-gal, som kan fås via fästingbett. Eftersom alpha-gal inte finns naturligt hos människor kan kroppen få för sig att det är något främmande som den måste bygga upp ett försvar mot. Det kan leda till att man inte längre tål kött från gris, nötkreatur, lamm och vilt eftersom det också innehåller alpha-gal.

– Jag åt kött nästan varje dag förut så det var tråkigt att tvingas sluta med det. Jag hade blivit fästingbiten en del gånger och nu vet jag vad allt beror på, så jag är inte längre orolig för att plötsligt svimma. Jag kan äta fågel och fisk och kalkon har blivit en bra ersättare, säger Johanna.

"Kan finnas ett mörkertal"

Köttallergi är svår att upptäcka. Dels för att den drabbade inte reagerar varje gång man äter kött, och dels för att symtomen ofta kommer två till sju timmar senare.

– Det kan finnas ett mörkertal och därför vill jag uppmärksamma folk på detta, säger Johanna, som även Kristianstadsbladet har skrivit om.

 

Det här är köttallergi

* Upptäckten att fästingbett kan leda till köttallergi gjordes för sju år sedan av forskare i USA och Australien. Siffror från 2015 visade att omkring 200 fall av köttallergi hade upptäckts i Sverige.

* Köttallergi orsakas av kolhydraten alpha-gal, som man kan få via fästingbett. Alpha-gal finns hos alla däggdjur utom människor och apor, och hittas även i fästingars mag- och tarmkanal. Eftersom vi saknar alpha-gal kan vår kropp få för sig att det är något främmande som den måste försvara sig mot. Personen kan då utveckla antikroppar mot alpha-gal, vilket i sin tur kan leda till att man inte längre tål kött från gris, nötkreatur, lamm och vilt som också innehåller alpha-gal.

* Det finns inget som tyder på att man kan bli köttallergisk av att äta mycket kött.

* Köttallergiker får kliande utslag, magsmärtor, illamående och diarré. Cirka 50 procent drabbas även av svårare typer av allergisk reaktion – blodtrycksfall, svimning och andningsbesvär.

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag