Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johanna, 23, skadad för livet efter frontalkrocken

Elitryttaren Johanna blev förlamad efter en trafikolycka.
Johanna Forsell blev förlamad från halsen och ned efter den svåra olyckan.
Foto: Privat
Tidigare tävlade Johanna i ridning på en hög nivå.
Foto: Privat

För elitryttaren Johanna Forssell, 23, är ingenting längre sig likt. 

Hon skadades så svårt i en frontalkrock att hon nu är delvis förlamad.

– Någonstans tänker jag att jag kommer att gå igen – även om de säger att jag inte kommer göra det, säger Johanna Forssell.

Föraren är misstänkt för grovt rattfylleri. 

Tidigt på morgonen den 28 januari och Johanna Forssell var, precis som många andra morgonar, på väg till stallet. Hon tävlade vid den tiden på hög nivå.

På väg 1401 mellan Hasslarp och Fleninge mötte hon en bil – och krocken var ett faktum. Den inledande bedömningen var att Johannas tillstånd var livshotande och hon fördes med ambulans till sjukhus. 

Allt efter att de båda bilarna kraschat in i varandra är svart för henne. 

När hon vaknade upp saknade hon känsel.

– Stora kroppspulsådern brast, jag fick flera hjärnblödningar, jag bröt armar och ben och bäcken och några revben, berättar Johanna Forssell och tillägger att hon skadade ryggmärgen.

– I dag är jag förlamad från halsen och ner. Och det kommer jag inte bli av med. 

Johanna Forssell tävlade på elitnivå.
Foto: Privat

Före olyckan kretsade hela hennes liv kring hästar och tävling. Johanna berättar att hon red upp till tio hästar varje dag. 

Nu har hon inte suttit på en hästrygg på drygt elva månader. 

– Det är en stor omställning. Det är väldigt svårt, det (att inte rida) är nog den största smällen tror jag. 

– Men framför allt är det svårt att skapa en vardag igen som fungerar, säger hon. 

Grovt rattfylleri

Bakom ratten på den mötande bilen satt en man i 30-årsåldern, som skadades lindrigt i kraschen. Han är misstänkt för grovt rattfylleri.

I december avskrevs misstanken om vållande till kroppsskada. Det beslutet har Johannas målsägarbiträde Andréas Björkman begärt omprövning på. 

Däremot pågår fortfarande förundersökningen rörande grovt rattfylleri. 

– Man ska skilja på två saker: Den tragiska händelsen och huruvida det juridiskt kan utkrävas ett ansvar. Ibland är det så att även om mycket talar för det, går det inte alltid att utkräva något ansvar, även om man väldigt gärna vill, säger Andréas Björkman.

– Huruvida det tas upp av åklagare igen eller inte har ingen som helst inverkan på hennes möjligheter att få hjälp av Försäkringskassan, från trafikförsäkringsbolag eller vad det nu skulle vara. 

Att föraren till den andra bilen misstänks ha kört påverkad är anledningen till att Johanna vill berätta sin historia. 

– Om jag kan få en färre påverkad att köra på vägarna har jag lyckats. För det är klart att han måste veta, innan han sätter sig i bilen, att han inte ska köra påverkad. En person ska inte få förstöra ett liv, säger hon. 

”Slutar aldrig hoppas” 

Johanna är nu på väg att bli utskriven från behandlingshemmet, där hon varit i fyra månader. Hon är tacksam för den hjälp hon fått.

– Det är de på hemmet som har haft absolut störst betydelse för mig, personalen har varit helt fantastisk. Även de människorna närmast som betytt mest, min familj och min tränare sen flera år tillbaka. 

Johanna Forssell intill den demolerade bilen.
Foto: Privat

Nu ska hon försöka anpassa sig till sitt nya liv, säger hon och hoppas att hon får en personlig assistent. 

I samma andetag konstaterar hon att ingenting kommer att bli som förut. 

– Någonstans tänker jag fortfarande att jag kommer gå igen, även om de säger att jag inte kommer göra det. Men man slutar aldrig hoppas.

– Nu försöker jag hitta hjälpmedel igen för att komma upp i hästryggen, på något sätt. Det finns lite olika hjälpmedel, men det är svårt att få tag på något har jag märkt. 

– Men det är väl nästa projekt. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!