Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan lär sjuåringar att försvara sig själva

Även den som är liten kan få omkull den stor angripare. Bild från Systemas egen film om barn- och ungdomsträningen i Löddeköpinge. Foto: Privat
Johan Axelsson – själv tvåbarnspappa – lär ut den ryska självförsvarsmetoden Systema Sibirskiy Viun till barn från sju års ålder. Foto: Privat

Barn från sju års ålder tränar självförsvar i skånska Löddeköpinge. Koordination, balans och vapenträning står på programmet när de lär sig den ryska kampsporten Systema Sibirskiy Viun.

– Våldet har ökat i samhället. Vi lär barnen att ta sig ur svåra situationer, säger initiativtagaren Johan Axelsson.

Varje söndag är det en och en halv timmes undervisning i självförsvar för barn från sju till 14 år i Löddeköpinge. Ett tiotal ungar är redan engagerade men det finns plats för fler.

– De lär sig förstå hur man bryter balansen och strukturen hos en annan människa vilket gör att man lättare kan ta sig ur ett grepp, till exempel, eller fälla en annan människa, säger Johan Axelsson.

– I den åldern är det nästan uteslutande praktiska moment. Det handlar mycket om rörelse och balans. Vi jobbar även med olika sorters hinder för att få det lite mer realistiskt – det är inte alltid helt platt ute på skolgårdar eller vad man nu tänker sig. Barnen tycker att det är jätteroligt.

Ingen aggressivitet

Johan Axelsson understryker att det inte handlar om att få fram aggressivitet hos barnen.

– Absolut inte. Tvärtom, skulle jag vilja säga. Man arbetar in ett lugn och en harmoni i stället, säger han.

– Man jobbar in en mjukhet i kroppen, en följsamhet, snarare än att j obba med kraft. Man ska ta sig förbi eller runt om hinder i stället för att försöka tränga igenom. Målet är inte att slå ner någon. Vi försöker slingra oss ur eller röra oss runt det som kommer emot oss. Vi tar oss förbi.

Johan Axelsson hävdar att barnens attityd till våld och bråk förändras genom Systema Sibirskiy Viun.

– Jag tror de blir mer ödmjuka efter det här. Det är absolut ett mål med träningen.

– Vi lär oss inte tekniker som gynnar våld. Snarare tvärtom – om någon håller fast oss så ska vi kunna ta oss ur situationen.

"Våldet har ökat"

Motivet är enkelt till varför föräldrar ska låta sina barn träna självförsvar.

– Våldet har ökat. Det kan man läsa i alla tidningar, säger Johan Axelsson.

– Jag kan inte garantera att ett barn kan försvara sig mot en vuxen – men det blir lättare för dem att ta sig ur en situation. De får större förutsättningar att klara sig, helt klart. Träningen kanske kan hjälpa dem att se problemet innan det kommer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!