Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan är Sveriges bästa sommelier

SM-vinsten genererade en hel del priser för Johan Nilsson. Förutom ett besök på VM i Argentina nästa år kommer han även att få åka på vinresor till Portugal, Grekland och Österrike under hösten. Foto: Johan Nilsson
Vem som helst kan ställa upp i SM, men Johan Nilsson rekommenderar åtminstone att man har erfarenhet från restaurang.
– Får du en meny med tio rätter, vilka du ska para ihop med viner som inte får komma från samma land, samma druva eller vara samma årgång, då kan det bli svårt om man inte jobbat på restaurang, säger han
Foto: Johan Nilsson
Johan Nilsson har olika favoritviner, det beror på såväl vilket humör han är på som vilken tid på året det är.
– Just nu gillar jag en mogen tysk Riesling från Moseldalen. Annars brukar det vara vita, syrliga viner på sommaren samt rustika, röda viner på vintern, säger han.
Foto: Johan Nilsson

Genom pubaftnar under praktiken på äldreboendet blev Johan Nilsson, 27, intresserad av vinets lukt och smak.

Åtta år senare kan han nu titulera sig Sveriges bästa sommelier, efter vinsten på SM i Stockholm.

– Det ligger mycket hårt slit bakom den här vinsten, säger han.

Till vardags jobbar Johan Nilsson som sommelier på lyxkrogen PM & Vänner. Med ett före detta bankvalv som vinkällare kan man i dag erbjuda sina gäster ett sortiment på närmare 3500 viner.

– Det är ett användbart referensbibliotek att ha tillgång till om man ska tävla som jag gör, säger Johan.

Han är nyss hemkommen från Stockholm, och Grand Hôtel där finalen hölls, och vinsten har inte riktigt sjunkit in ännu. Det var tredje gången han ställde upp i SM, men Johan förväntade sig ändå inte en seger.

Kaffeprovning och vinlistor

Mästerskapet bestod av ett flertal olika moment, vissa mer utmanande än andra.

– Under kvartsfinalen var det mycket teori. Vi skulle bland annat korrigera en felaktig vinlista men även fylla upp tio perfekta glas vin, med lika mycket i varje. Sedan handlade det mycket om att kombinera mat med vin, vi fick en hummerstjärt med tillbehör som skulle kombineras med rött vin i stället för vitt, vilket annars är vanligare, säger han och fortsätter:

– När det sedan blev dags för final fick vi prova cherry och bedöma vilken som var vilken, för att sedan kombinera mat med vin igen, men den här gången med uteslutande alkoholfria alternativ. Sedan blev vi helt överraskade av att det ingick ett kaffemoment i tävlingen också, det är inget vi är vana vid. Där hade jag en hel del tur.

Hoppade av högskolan

På grund av hans relativt unga ålder sträcker sig Johans erfarenhet av vin inte speciellt långt tillbaka i tiden. Att han skulle bli sommelier var inte någon självklarhet.

Under gymnasiet gick han på barn- och fritidsprogrammet, där en praktikperiod ingick. Johan praktiserade på ett äldreboende, där han jobbade mycket med social verksamhet - bland annat arrangerade han pubaftnar för de boende.

– Min handledare på äldreboendet var väldigt vinintresserad, något jag tog efter. När jag sedan skulle söka en högre utbildning satsade jag på Restauranghögskolan i Grythyttan, där jag kom in. Tanken var att jag skulle gå tre år där, men sen fick jag fast tjänst på PM & Vänner, då valde jag det i stället. Här har kraven varit höga från dag ett och jag har fått jobba med några av Sveriges bästa vinkännare, säger han.

Har gästerna att tacka

Att lära sig allt som går att veta om vin är en utmaning. Johan säger att det mest handlar om att läsa om vinerna. Sedan ingår det i hans yrke att prova viner för att anpassa restaurangens vinutbud efter de skiftande menyerna.

– Jag utmanas varje dag tack vare alla gäster som man för dialog med. De kan lära mig en hel del och jag lär dem förstås en massa också. Utan gästerna hade jag inte varit på den här nivån, man får ju chansen att repetera sina kunskaper varje dag, säger han.

I och med vinsten i SM har Johan Nilsson kvalificerat sig för deltagande i kvalet till VM. I dagsläget har han inga planer på att ställa upp, men i framtiden ser han det absolut som en stimulerande utmaning.

– Det krävs så otroligt mycket träning inför ett världsmästerskap. Just nu har jag tagit en paus i studierna, om jag ska vara med i VM ska jag gå in för det helhjärtat, säger han.

Vill öppna äldreboende

I framtiden drömmer Johan annars om arbete utanför restaurangbranschen.

Han vill nämligen öppna ett äldreboende där den gastronomiska kvaliteten får stå i centrum.

– Arbetet med de äldre har gett mig så mycket, jag vill ta chansen att ge något tillbaka. Boendet ska ha en stor vinkällare med både enklare och mer exklusiva viner. Det ska inte vara ett ställe bara för de som har det bra ställt, jag hoppas därför att jag kan vara ekonomiskt oberoende när jag väl drar i gång projektet. Men det är det många år kvar tills dess.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!