Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan, 32, blåstes på
lyxbil – kompenseras

Johan Roos, 32, från Falsterbo köpte en bil för 200 000 kronor på en bilfirma. Men bilen var anmäld stulen i Danmark redan 2010 och blev efterlyst en tid senare. Nu lovar bilfirman att reglera affären med Johan. "Det är en självklarhet för oss, vi vill bara att polisen gör färdigt sitt arbete först", säger Rikard Hertzman, vd för Bilparken i Svedala.Foto: Ronny Johannesson

Efter Kvällspostens avslöjande om att misstänkt stulna bilar sålts hos auktoriserade bilhandlare lovar en av de utpekade handlarna att reglera affären med en av de drabbade kunderna.

- Det är en självklarhet för oss, vi vill bara att polisen gör färdigt sitt arbete först, säger Rikard Hertzman, vd för Bilparken i Svedala.

Kvällsposten berättade i onsdagstidningen om hur kunden Johan Roos, 32, från Falsterbo köpte en Volkswagen Touareg av 2008-års modell för 200 000 kronor på den aktuella bilfirman.

Efter ett tag förstod han att en av bilnycklarna inte fungerade och när felet skulle åtgärdas slog ett säkerhetssystem i bilen ut. Det var omöjligt att programmera om nyckeln.

Förklaringen visade sig senare - bilen var anmäld som stulen i Danmark redan 2010 och blev efterlyst en tid senare.

Blev av med bilen - men inte lånet

Trots det kunde fordonet tas in och registreras i Sverige av en privatperson samma år. Fordonet har sedan haft flera registrerade ägare i Sverige, däribland de seriösa bilföretagen Din Bil i Helsingborg och senast Bilparken i Svedala. Vid minst ett tillfälle har bilen blivit kontrollerad av Svensk Bilprovning.

Men inte vid något tillfälle har alltså någon upptäckt eller förstått att fordonet var ett misstänkt stöldgods.

Till sist fick dock Larmtjänst, försäkringsbolagens gemensamma organisation vars uppgift är att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet, tips om fordonet. Det ledde till att bilen togs i beslag och nu ingår i en stöldutredning som görs av polisen i Ystad.

Johan Roos berättade i tidningen hur han blivit av med sin bil medan banklånet för fordonet fanns kvar. Han uppfattade det också som att bilfirman i Svedala inte ville hjälpa honom och få pengarna tillbaka.

"Vi vill verkligen ta vårt ansvar"

I dag säger Bilparkens vd och ägare Rikard Hertzman att så inte är fallet.

- Vi är ett seriöst företag som verkligen vill ta vårt ansvar när fel uppstår. Man kan säga att det är flera lurade i den här soppan och vårt bilföretag är ett av dem. Just nu vill vi bara avvakta polisens utredning innan vi reglerar affären gentemot kunden.

Rikard Hertzman säger också att Johan Roos tidigare gratis fått låna en bil av bilfirman och han är välkommen igen att göra det tills affären är löst.

- Jag har ingen förklaring till hur detta kunnat ske. Vi köpte den aktuella bilen av ett VAG-företag, det var en mycket fin bil och det fanns inga uppgifter om konstigheter. Jag gjorde själv en egen kontroll vid affären, men fann inget konstigt då heller.

- Det är bara att beklaga att det blivit på det här sättet, säger Rikard Hertzman.