Joakim Chow, restaurangägare, fick rätt mot männen som hotat honom. Foto: Micke ÖlanderJoakim Chow, restaurangägare, fick rätt mot männen som hotat honom. Foto: Micke Ölander
Joakim Chow, restaurangägare, fick rätt mot männen som hotat honom. Foto: Micke Ölander
Gång på gång under hösten 2016 utsattes Chows restaurang för skadegörelse. Foto: PrivatGång på gång under hösten 2016 utsattes Chows restaurang för skadegörelse. Foto: Privat
Gång på gång under hösten 2016 utsattes Chows restaurang för skadegörelse. Foto: Privat

Joakim hotades gång på gång – nu döms två män

Publicerad

Restaurangägaren Joakim Chow i Oxie centrum hade en svår tid förra hösten.

Restaurangen utsattes flera gånger för skadegörelse. Han och sonen hotades.

I dag dömdes två 21-åringar för att ha hotat att elda upp hans restaurang.

Kvällsposten har tidigare beskrivit hur Joakim Chow restaurangrörelse under en period varit hårt utsatt. Han har hotats av gäng och fick fönster till restaurangen krossade gång på gång.

Den i dag 65-årige krögaren upplevde länge att han fick kämpa ensam.

 – Jag vill bara få jobba i lugn och ro – jag är gammal och vet inte hur länge jag ska orka annars, har han tidigare sagt i en intervju.

Nöjd med domen

Han fick senare hjälp av invånare i Oxie som stöttade honom.

I dag är han nöjd med domen.

– Det handlar inte om vilket straff de får. Det handlar om att markera att man inte får gå runt och hota folk, säger Joakim Chow.

I somras blev två män i 20-årsålder åtalade för att i oktober 2016 ha hotat elda upp hans restaurang efter att Joakim Chow bett dem att lämna restaurangen.

Männen blev, enligt tingsrätten, upprörda när Joakim Chow bad dem gå. Han  ansåg att de var störande och erbjöd dem att få sina pengar tillbaka.

Under hösten 2016 kom det rapporter om en rad händelser med skadegörelse och annat i Oxie.Foto: MICKE ÖLANDER

Chow får skadestånd

Männen ska bland annat ha hotat elda upp Chows restaurang.

Under rättegången nekade de två männen och påstod att de visserligen protesterat mot att bli avvisade men hotat hade de inte gjort.

Tingsrätten drar en helt annan slutsats efter att ha gått igenom bevisen mot männen. Båda döms för olaga hot mot Joakim Chow.

Trakasserier har upphört

En döms villkorligt. Den andre döms till en månads fängelse. Den senare döms också för narkotikabrott och olovlig körning.

Båda ska tillsammans betala 5 000 kronor i kränkningsersättning till Joakim Chow.

Trakasserierna och skadegörelsen mot Joakim Chows restaurang har numera upphört bland annat efter att han monterade upp ståljalusier framför fönstren.

Domaren i målet hade en så kallad skiljaktig mening. Han blev överröstad av nämnden. Domaren anser att straffet på en månads fängelse borde ha blivit skyddstillsyn kombinerat med missbruksbehandling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag