Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joakim frisk från corona – nu granskas hans blod

Joakim Ohrberg, 43, smittades av corona.
Joakim Ohrberg testades på sjukhuset i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Joakim Ohrberg.
Joakim Ohrberg.

Joakim Ohrberg, 43, förde ovetande med sig coronaviruset hem från Alperna.

Efteråt förbjöds han komma till sin arbetsplats.

– Det kan ha räddat många liv, säger golftränaren vars blod nu ingår i en studie om immunitet.

Skidsemestern i österrikiska Ischgl var en drömresa för att fira en kompis 50-årsdag och firandet fortsatte hemma i Sverige med stor fest på fredagen efter hemkomst.

På måndagen kom den officiella varningen. Ischgl var hårt drabbat av Corona.

Kort senare ringde Joakims telefon. Peter Svallin, chef på Malmö Burlöv Golfklubb, förbjöd Joakim att komma till jobbet så länge det inte fanns papper på att han var frisk.

– Först sa jag att jag tyckte det var naivt. Jag hade inga symptom, ingen hög feber och ingen hosta, berättar Joakim och säger att sjukvården därför först inte ville ta emot honom.

Men Peter Svallin stod på sig; inget papper, inget jobb. Han ville inte riskera smittspridning på golfklubben.

Testades för corona hemma i Malmö

Joakim säger att han blev desperat och ljög för sjukvården att få bli testad. Efter att ha gett intrycket av att han mådde dåligt och hade hög feber togs han till slut emot i tältet utanför universitetssjukhuset i Malmö.

– Jag var en av 38 smittade i Malmö, säger Joakim Ohrberg.

Nu startade smittspårningen. 50-årsfesten hade haft många besökare.

– Vi fick ringa runt och kolla med våra vänner hur de mådde, nästan alla var dåliga och låg hemma. Några hade drabbats hårt, hade 40 graders feber och kämpade med andningen.

20 av de 30 personer Joakim nämnt för epidemiologen testades. Bara två hade klarat sig från att bli smittade.

– Eftersom jag var den som smittats först så fanns det ju de som tyckte att jag inte hade skött mig. Men varningen hade ju först kommit på måndagen, efter 50-årsfesten, och jag hade inte känt någonting innan festen.

Joakim hade väldigt milda symptom

Joakim minns situationen när han återsåg sina vänner på sjukhuset.

– Det kan vara så att jag räddat någons liv. Hade inte jag testat mig så hade jag gått till jobbet. Och hade inte Peter legat på och sagt att jag inte fick jobba utan att testa mig... Han har egentligen räddat många genom att stoppa mig från att komma till golfklubben.

Joakim kontaktade sjukvården den 9 mars och fick svaret den 11:e. Nybörjarkurser i golf fick flyttas framåt.

– När jag fick det på papper så blev jag sjukt försiktig. För man vill inte ge det till någon annan som i sin tur far illa. Jag personligen kände ju mig så bra att jag hade kunnat jobba vidare.

Efter att han suttit i karantän i 14 dagar var Joakim en av tio friskförklarade personer som lämnade blodprov. Kort senare ringde en läkare. Joakim ingick i en studiegrupp där man undersöker om smittade byggt upp immunitet mot viruset, men enligt läkare Joakim pratat med finns ännu inget sätt att garantera det.

– Jag trodde att de skulle gå ut ganska tidigt och säga att ”här har vi tio personer som byggt upp antikroppar”. Men när jag hörde av mig för att se hur det gick så var mitt blod fortfarande infryst. De kan inte vetenskapligt bevisa att vi är immuna, och kan därför inte gå ut med det.

Golfen har fått ett uppsving

Samtidigt som Joakim tillfrisknat och inte längre smittar har golfspelandet i Sverige fått ett uppsving under våren.

– Redan i måndags så var det fullbokat över hela påsken. Folk vill komma ut. Vi har golfare som inte spelat på flera år som spelar igen.

På Malmö Burlöv Golfklubb följer man strikt riktlinjer som är satta från golfförbundets sida. Folk skakar inte hand och flaggorna rörs inte. Bunkerkrattor är helt borttagna. Ovanpå detta har alla tävlingar ställts in till och med den sista juni för att undvika större folksamlingar.

Golfare gör med andra ord allt de kan för att kunna fortsätta spela nu när vårsolen tittar fram.

– I dessa tider förstår folk värdet av att komma ut i naturen, avslutar Joakim.

 

Joakims bästa tips till coronasmittade

”Det största jag tog med mig var att man ska bli mycket bättre på att tvätta händerna med tvål. Tvålen gör att viruset spricker. Så för de som inte haft det ännu och vill fortsätta leva någorlunda vanligt så ska de tvätta händerna med tvål, och länge.

Det var det bästa tipset läkarna gav till mig och min fru när de förklarade för henne hur hon skulle bete sig hemma när jag bar på viruset”.