Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joakim Ericsson döms till 13 års fängelse

Foto: Tomas LePrince/Privat

Joakim Ericsson, 25, döms till 13 års fängelse för styckmordet i Hovs Hallar 2007. 

Åklagaren ville ge honom livstid och de anhöriga är upprörda över straffet. 

- Jag hade förväntat mig livstids fängelse. Har man släckt två människors liv borde man också själv sitta inne resten av sitt liv, säger Ulla-Lena Olsson, syster till sen döde Sölve Svensson.

I dag kom domen i den utdragna rättsprocessen mot Joakim Ericsson. Han döms till 13 års fängelse för styckmordet på paret, IIrene Saldert, 58, och Sölve Svensson, 64, utanför Båstad.

 Helsingborgs tingsrätt dömer honom för mord på IIrene Saldert och för dråp på Sölve Svensson

 - Han är lättat över att tingsrätten kom fram till ett tidsbestämt straff, säger advokat Lars Tindberg efter att han pratat med sin klient Joakim Ericsson. 

 Tindberg är nöjd med att tingsrätten i stort har gått på Ericssons berättelse förutom att tingsrätten intehåller med om att Ericsson har handlat i nödvärn.


Systern upprörd

 Sölve Svenssons syster Ulla-Lena Olsson är upprörd över domen på 13 års fängelse. Hon anser inte att hon fått upprättelse genom domen i Helsingborgs tingsrätt.

 - Jag är både förtvivlad och besviken och hoppas naturligtvis att domen överklagas till hovrätten. Så här billigt får ingen komma undan.

 Sölves syster beviljas inte heller något skadestånd i domen, hon anses inte tillräckligt närstående, enligt tingsrätten.


Döms för både dråp och mord

 Tingsrätten anser att 25-åringen vid en hastigt uppkommen situation dödat mannen. Rätten tycker inte att det finns någon grund till antagandet att det var planerat och det har inte handlat om något utdraget förlopp. Därför bedöms det som dråp.

 Men rätten slår fast att när det gäller kvinnan så fanns det mer utrymme för 25-åringen att sansa sig och överväga sitt handlande. Den äldre kvinnan har inte utgjort något fysiskt hot mot honom. Mycket talar för att hon dödats med flera slag utan att hon gjort något större motstånd.

 Därför har det enligt rätten i viss mån varit ett överlagt handlande och dömer honom för mord.

FAKTA

11 JANUARI 2007: Sölve Svensson och Irene Saldert försvinner från sin bostad i Hovs hallar.
16 FEBRUARI 2007: Anhöriga polisanmäler försvinnandet. Polisen åker till bostaden men ser inget konstigt.
3 MARS 2007: En 24-årig man, Joakim Ericsson, bekant till paret, grips och delges misstanke om människorov och bedrägeri. Joakim Ericsson har skrivit över Sölve Svenssons bil och försökt låna en halv miljon kronor i Sölve Svenssons namn.
7 MARS 2007: Joakim Ericsson häktas misstänkt för dubbelmord och åtalas i juni samma år för att ha mördat paret, trots att kropparna inte hittats.
11 SEPTEMBER 2007: Joakim Ericsson frias för morden eftersom bevisningen anses otillräcklig. Mannen döms dock till ett års fängelse för bedrägeriförsök, men straffet är i praktiken redan avtjänat efter tiden i häkte. Domen överklagas inte.
22 OKTOBER 2007: 60 poliser inleder skallgång på Bjärehalvön efter kropparna. Resultat uteblir.
12 MAJ 2008: Fritidsfiskare hittar det försvunna parets kroppar i Häljasjön utanför Veberöd i Skåne.
18 DECEMBER 2008: Joakim Ericsson vägras skadestånd för tiden i häkte, trots den friande domen.
4 MAJ 2009: Vice chefsåklagare Göran Olsson och kammaråklagare Anna Broomé ansöker om resning i fallet och begär Joakim Ericsson häktad för dubbelmord.
10 JULI 2009: Hovrätten fattar beslut om resning och att Joakim Ericsson ska häktas på nytt. Domstolen skriver att mannen sannolikt dömts för morden om kropparna funnits vid första rättegången.
22 JULI 2009: Högsta domstolen avvisar Joakim Ericsson överklagande om att målet ska avvisas. En andra rättegång planeras med start 18 augusti 2009.
13 AUGUSTI 2009: Joakim Ericsson lämnar plötsligt nya uppgifter som gör att rättegången ställs in.
2 FEBRUARI 2010: Återigen lämnar Joakim Ericsson nya uppgifter som gör att rättegången ställs in för tredje gången.
10 FEBRUARI 2010: Joakim Ericsson omhäktas av tingsrätten, och erkänner plötsligt brott mot griftefriden. Vid förhandlingen ska Joakim Ericsson ha berättat att han styckat kropparna.
18 FEBRUARI 2010: Kustbevakningens dykare hittar Sölve Svenssons huvud i Häljasjön. Fem dagar senare hittas även resterna av Irene Salderts kropp i det grumliga vattnet.
23 AUGUSTI 2010: Joakim Eriksson åtalas för dubbelmord och brott mot griftefriden. Själv förnekar han mordanklagelsen och åberopar nödvärn.
16 DECEMBER 2010: Joakim Ericsson döms för mord och dråp till 13 års fängelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!