Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

JK försvarar skadestånd till dömd våldtäktsman

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
42-åriga Petra blev ett av våldtäktsmännens två offer i Malmö.
Foto: Fritz Schibli.
Justitiekansler Mari Heidenborg.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Reaktionerna, kritiken och protesterna blev omfattande när Justitiekanslern beslutade att ge en våldtäktsdömd man 840 000 kronor i skadestånd sedan hans straff sänkts.

I Ekots lördagsintervju försvarar justitiekansler Mari Heidenborg beslutet.

– Jag måste följa lag och praxis, säger hon.

Justitiekansler Mari Heidenborg säger i Ekots lördagsintervju att hon förstår upprördheten men att det ingår i hennes uppdrag att följa grundlagen och ta beslut som ibland går emot den allmänna opinionen.

– Jag har mandat att betala ut ersättning, skadestånd, i olika fall. Men jag ska följa lag och praxis, säger hon till radion.

Det innebär att hon inte kan ta extra hänsyn för att ge, eller neka, någon ersättning oavsett om personen är dömd eller inte, säger hon.

– Det skulle vara snarast myndighetsmissbruk från mig. 

Ett av offren

Om lagen i sig behöver ses över är inte upp till henne, säger Heidenborg vidare.

– Man kan alltid diskutera om en lag är rimlig och om den ska ändras, men det är inte riktigt mitt bord. Det är riksdagen som stiftar våra lagar och det är en politisk fråga.

42-åriga Petra blev ett av våldtäktsmännens två offer i Malmö. Hennes berättelse gavs stor uppmärksamhet och blev även en inrikespolitisk fråga där justitieminister Morgan Johansson lovade förändringar.

Förövarna dömdes först i Malmö tingsrätt och senare i hovrätten för södra Sverige. Straffvärdet på brotten var tio års fängelse.

”Hån mot kvinnor”

Men efter ungdomsrabatt och mängdrabatt blev det bara 4,5 år kvar på straffet. Och efter att Högsta domstolen beviljat resning landade påföljden på två års fängelse.

Det ledde till att den i dag 20-årige mannen kunde begära skadestånd av staten eftersom tiden i häkte och fängelse blivit längre än den slutgiltiga strafftiden.

– Beslutet är ett hån mot kvinnor i Sverige, anser Petra. 

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!