Jimmy Modée blev både arg och ledsen över synen som mötte honom. Foto: PrivatJimmy Modée blev både arg och ledsen över synen som mötte honom. Foto: Privat
Jimmy Modée blev både arg och ledsen över synen som mötte honom. Foto: Privat
Det värsta var att någon hade klottrat på en gravsten. Foto: Jimmy ModéeDet värsta var att någon hade klottrat på en gravsten. Foto: Jimmy Modée
Det värsta var att någon hade klottrat på en gravsten. Foto: Jimmy Modée

Jimmys ilska – efter klottret på kyrkogården

Publicerad

När Jimmy Modée, 40, besökte kyrkogården i Höganäs möttes han av en tråkig syn. Någon hade klottrat på flera ställen på kyrkogården och skrivit kränkande ord.

– Man känner att det saknas respekt för andra människor, säger Jimmy Modée, som själv har anhöriga begravda på kyrkogården.

Det var personal på kyrkogårdsförvaltningen som först upptäckte att någon hade vandaliserat på kyrkogården, vilket även Lokaltidningen har skrivit om.

En bit av muren och en anslagstavla hade blivit sprayade med olika ord men det värsta var är att någon hade klottrat på en gravsten, vilket kyrkogårdsförvaltningen beskriver som "ett stort övergrepp".

Bland annat utsattes församlingens anslagstavla för vandalism.Foto: Jimmy Modée

Uppmanar föräldrar 

När kyrkogårdsbesökaren Jimmy Modée såg vad som hade hänt bestämde han sig för att fotografera klottret och lägga upp bilderna på Facebook med en uppmaning till föräldrar i Höganäs. Han tycker att föräldrar borde ha mer koll på sina barn.

– Jag ville uppmana föräldrar att kolla upp vad deras ungdomar gör, i detta fall kanske om de har färg på fingrar och kläder. Det ser man ganska snabbt.

Han misstänker själv att det är just ungdomar som har gjort det eftersom han tidigare vid flera tillfällen sett ungdomsgäng hålla till både utanför och inne på kyrkogården.

– Klottret var nog mest en häftig grej som skulle imponera på kompisarna men klotter på en kyrkogård är inte acceptabelt. Man känner att de inte har respekt för andra människor, säger Jimmy Modée.

På flera ställen på kyrkogården hade någon skrivit kränknande ord.Foto: Jimmy Modée

Kyrkogårdsförvaltningen har tagit bort klottret och polisanmält händelsen. De har tidigare drabbats av brott, bland annat stöld, och har sedan dess kameraövervakning på delar av området. 

– Jag blir ledsen, inte arg, bara så oerhört ledsen. Både att detta görs, men även för de som gör så här. Jag kan bara anta att det är något ungdomligt ofog, säger Magnus Nordström, kyrkoherde i Höganäs församling, till Lokaltidningen.

Önskar mer av polisen

Jimmy Modée tycker att förvaltningen har agerat snabbt men önskar att även polisen hade tagit problemen på allvar. Han tror också man hade kunnat göra en del förändringar för att göra gravplatsen säkrare.

– Det kanske skulle vara bra om det hade varit en mur runt hela kyrkogården. Nu är det bara häck runt en viss bit och man ser hur folk rastar sina hundar där inne. Kanske hade det kunnat vara en idé att låta väktare körda där om de inte redan gör det.

Samtidigt känner han att det inte borde behövas.

– Just kyrkogården borde vara en plats där sådant här inte ska hända, säger Jimmy Modée.

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag