Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmys ilska – efter klottret på kyrkogården

Jimmy Modée blev både arg och ledsen över synen som mötte honom. Foto: Privat
Det värsta var att någon hade klottrat på en gravsten. Foto: Jimmy Modée

När Jimmy Modée, 40, besökte kyrkogården i Höganäs möttes han av en tråkig syn. Någon hade klottrat på flera ställen på kyrkogården och skrivit kränkande ord.

– Man känner att det saknas respekt för andra människor, säger Jimmy Modée, som själv har anhöriga begravda på kyrkogården.

Det var personal på kyrkogårdsförvaltningen som först upptäckte att någon hade vandaliserat på kyrkogården, vilket även Lokaltidningen har skrivit om.

En bit av muren och en anslagstavla hade blivit sprayade med olika ord men det värsta var är att någon hade klottrat på en gravsten, vilket kyrkogårdsförvaltningen beskriver som "ett stort övergrepp".

Bland annat utsattes församlingens anslagstavla för vandalism. Foto: Jimmy Modée

Uppmanar föräldrar 

När kyrkogårdsbesökaren Jimmy Modée såg vad som hade hänt bestämde han sig för att fotografera klottret och lägga upp bilderna på Facebook med en uppmaning till föräldrar i Höganäs. Han tycker att föräldrar borde ha mer koll på sina barn.

– Jag ville uppmana föräldrar att kolla upp vad deras ungdomar gör, i detta fall kanske om de har färg på fingrar och kläder. Det ser man ganska snabbt.

Han misstänker själv att det är just ungdomar som har gjort det eftersom han tidigare vid flera tillfällen sett ungdomsgäng hålla till både utanför och inne på kyrkogården.

– Klottret var nog mest en häftig grej som skulle imponera på kompisarna men klotter på en kyrkogård är inte acceptabelt. Man känner att de inte har respekt för andra människor, säger Jimmy Modée.

På flera ställen på kyrkogården hade någon skrivit kränknande ord. Foto: Jimmy Modée

Kyrkogårdsförvaltningen har tagit bort klottret och polisanmält händelsen. De har tidigare drabbats av brott, bland annat stöld, och har sedan dess kameraövervakning på delar av området. 

– Jag blir ledsen, inte arg, bara så oerhört ledsen. Både att detta görs, men även för de som gör så här. Jag kan bara anta att det är något ungdomligt ofog, säger Magnus Nordström, kyrkoherde i Höganäs församling, till Lokaltidningen.

Önskar mer av polisen

Jimmy Modée tycker att förvaltningen har agerat snabbt men önskar att även polisen hade tagit problemen på allvar. Han tror också man hade kunnat göra en del förändringar för att göra gravplatsen säkrare.

– Det kanske skulle vara bra om det hade varit en mur runt hela kyrkogården. Nu är det bara häck runt en viss bit och man ser hur folk rastar sina hundar där inne. Kanske hade det kunnat vara en idé att låta väktare körda där om de inte redan gör det.

Samtidigt känner han att det inte borde behövas.

– Just kyrkogården borde vara en plats där sådant här inte ska hända, säger Jimmy Modée.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!