Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmy vara nära att dö – bantade bort 100 kilo

100 KILO BORTA. När Jimmy var 36 fick han beskedet för läkaren: ”Du har tre månader sen är du död om du inte gör något åt övervikten”. Jimmy tog tag i sitt liv och i dag har han bland annat sprungit halvmaran.Foto: EKSTRABLADET
VÄGDE 198 KILO. ”Jag använde nästan alla mina pengar på datorer, chips, läsk och godis. Jag gick nästan aldrig ut och var något av en ensamvarg. Men det är lätt att säga nu. Tjejer kom aldrig på tal”, berättar Jimmy.Foto: EKSTRABLADET

För fem år sedan vägde han 198 kilo, hade tröjstorlek 12 gånger XL och drack tio liter Coca-Cola om dagen.

Läkarna hade gett Jimmy Waever sin dödsdom – han hade tre månader kvar att leva.

Då ändrades allt.

– Jag ville inte dö som 36-åring. Det fanns människor jag ville träffa igen, säger Jimmy som började ett nytt liv.

Fettman höll på att döda Jimmy Wæver. Han var nere för räkning. Han låg då, 36 år gammal, på Næstved Sygehus med en blodpropp i hjärnan.

– Du har tre månader sen är du död om du inte gör något åt övervikten, sa läkaren då till Jimmy.

Orden knockade Jimmy som beslutade sig för att "ta tag i sitt liv".

Han beskriver sitt dåvarande liv som en lögn. Han insåg inte verkligheten. Jimmy hade då levt 25 år av sitt liv med grav övervikt.

– Jag kunde äta en halv gris, 20 köttbullar och massor av potatisgratäng på en kväll. Också drack jag läsk, massor av läsk, berättar Jimmy.

Men doktorns ord den där dagen för fem år sedan ändrade allt. Jimmy vägrade att dö.

– Jag tänkte, ”jag ska visa honom”.

Hård disciplin och förändring

I dag är Jimmy 40 år. Sedan samtalet med doktorn har han gått ner 100 kilo. Det har inte varit lätt och det har krävts hård disciplin, en radikal förändring av kostvanorna och massor av cykling och löprundor.

Den första motionsrundan efter dödsdomen blev en promenad som slutade med att en utmattad Jimmy fick tigga lift de 100 meterna hem.

Men sedan dess har det gått bättre och bättre – men det har också medfört stora mängder överflödig hud.

När Ekstrabladet träffar Jimmy väger han 98 kilo och är i stånd med att genomgå en hudoperation som ska ta bort extraskinn på 4,5 kilo.

Det har varit en lång resa tillbaka. Redan som 15-åring började Jimmys mage att växa.

– Jag använde nästan alla mina pengar på datorer, chips, läsk och godis. Jag gick nästan aldrig ut och var något av en ensamvarg. Men det är lätt att säga nu. Tjejer kom aldrig på tal.

Hemma åt han bara kött, sås och potatis.

Som 26-åring flyttade Jimmy hemifrån och det var då de värsta matvanorna inleddes. Det var då Coca-Colan flödade som mest och under 12 år gick han upp 60 kilo i vikt.

Valde ensamheten

Den mycket tekniskt begåvade Jimmy passade också på att bygga sig en hemmabiograf.

– Jag var mycket introvert. Jag höll mig hemma i den mån jag kunde. Min kropp gjorde ju att folk tittade konstigt vart jag än gick, säger Jimmy och berättar att han granskade varje rum – och till och med bussen när han skulle ta sig hem från jobbet – för att hitta stolar som skulle hålla för hans vikt.

Men så kom lördagen den 27 juni 2009 – en dag som skulle komma att förändra Jimmys liv.

Han vaknade klockan åtta på morgonen och märkte att han saknade känsel i höger arm. På väg ur sängen tappar Jimmy kontrollen över sina ben som korsar sig och när han så småningom lyckas ta sig fram till spegeln märker han att höger sida av ansiktet ”hänger” och saliv rinner ur mungipan. Jimmy hade fått en blodpropp i hjärnan.

Jimmy lyckas med nöd och näppe ringa efter ambulans innan han tuppar av.

När han vaknar igen ligger han på en ambulans.

Viljan föddes ur dödsångest

Under två dygn får Jimmy dropp och blodförtunnande medicin men blodtrycket vill inte sjunka - Jimmy blir liggandes under tre dagar. Tillsammans med läkare reder han ut krisen.

Där och då föddes dödsångesten och Jimmy rustades för kriget mot sås, potatis, chips, Coca-Cola och godis.

– Ätandet gick för långt. Det ser jag ju nu. Jag tvingades göra något drastiskt, reagera. Det var där och då jag förstod.

Jimmy har inte rört varken godis eller läsk sedan han blev utskriven. Kosten har han ändrat fullständigt. Nu äter han nästan bara grönsaker utportionerat i små måltider över hela dagen. Dessutom har han börjat motionera.

Sprang halvmara

Mediciner och en bypass-operation har hjälpt Jimmy på vägen mot ett hälsosamt liv. Men framför allt vill han tacka sina läkare och vänner för stödet. De har följt hans framgång på Facebook där Jimmy bland annat lagt upp bilder på hur han genomfört ett halvmaraton.

– De står för samma sak, läkarna och mina vänner. De är lite som en piska, de sporrar mig. De ser mig. Jag har lagt alla kort på bordet, säger Jimmy och berättar att förändringen tagit sig utryck på många sätt.

– I grunden är jag ju samma person, men jag vågar mer nu. Jag pratar med människor jag inte känner något som jag aldrig hade gjort förr.

– Det känns som att jag blivit tonåring som 40-åring.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!