Jimmy fick amputera  benet efter tatuering

Jimmy Knigge, 40, tvingades amputera benet efter att ha fått en infektion i sin tatuering. "Jag fick stora bölder och läkarna fick till slut skära upp benet", säger han till Ekstrabladet.
Foto: BISPEBJERG SYGEHUS / Ole Fredriksen

Jimmy Knigge, 40, har levt för tatueringar i hela sitt liv.

Men hans senaste tatuering blev också hans sista. En allergisk reaktion höll på att kosta honom livet.

– Det har ödelagt allt, säger han till Ekstrabladet.

Jimmy Knigge har alltid intresserat sig för kroppskonst. Hans överarmar är täckta av tatueringar. Men för tio år sedan skulle Jimmy Knigge göra en stor tatuering på sitt ena ben. Men det skulle också bli hans sista.

Han besökte en känd tatuerare i Köpenhamn för att bygga ut sina tidigare tatueringar. Tatueringen började vid höften och gick sedan ner mot ankeln.

Men en morgon, år senare, vaknade Jimmy av att tatueringen hade svullnat upp. Det visade sig att han hade fått en kraftig allergisk reaktion.

– Min kropp stängde helt av. Jag fick stora bölder och läkarna fick till slut skära upp benet, säger han till Ekstrabladet.

"Långt ifrån färdig"

Jimmy hade fått flera infektioner. Benet var helt ruttet till följd av kallbrand. I första läget fick läkarna skära bort foten, men i takt med att infektionen spred sig miste Jimmy mer och mer av sitt ben.

I dag är i stort sett hela hans vänsterben bortamputerat och på en vecka ska ytterligare en del av benet skäras bort.

– Så jag är långt ifrån färdig, säger han till Ekstrabladet.

Jimmys tatueringsskada hör till en av de mer allvarliga. Efter skadan har hans liv mer eller mindre fallit samman. De senaste tio åren har varit en enda lång nedförsbacke utan några ljuspunkter, säger han.

Jørgen Serup på hudkliniken på Bispebjerg Hospital säger att han varje vecka får ta emot patienter som fått kraftiga allergiska reaktioner av tatueringar. Ibland kommer reaktionen uppemot åtta år efter att tatueringen gjorts. Jørgen Serup vill framför allt varna för den röda färgen. Det var också den som utlöste Jimmys allergiska reaktion.

Just nu diskuterat ett nytt lagförslag i Danmark där tatuerare frivilligt ska kunna registrera sig. Branschen ska sedan själva kontrollera att lagar och regler efterföljs.

Tänka sig för

Jimmy Knigge tycker att detta bara är ett sätt för politikerna att frånsäga sig allt ansvar. Han säger att risken är stor att många människor kommer till skada bara för att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

– Jag vill gärna berätta för andra, speciellt unga människor, hur galet det kan gå. Och det är inte för att jag vill avråda helt från tatueringar. Jag hoppas bara att de ska tänka sig för, säger han till Ekstrabladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!