Jimmy, 52: Haren gav mig fartböter

En sån här hare ligger bakom fortkörningsböterna, anser Jimmy Hernefeldt. OBS: Arkivbild
Foto: GÖRAN GUSTAFSON / GUSTAFSON GÖRAN PRESSENS BILD
Jimmy Hernefeldt, 52, fångades på bild vid en fortkörning. "Men det var inte jag som körde för fort, det var en hare som sprang snabbt", säger han.
Foto: Privat

Jimmy Hernefeldt, 52, erkänner att det är han på bilden som den automatiska trafikkameran fångade men nekar till fortkörningen.

Skyldig är den snabbfotande haren som sprang framför bilen, anser han, men tingsrätten håller inte med eftersom det inte syns någon hare på kortet.

– Jag ifrågasätter rättssäkerheten men de är väl rädda för att alla ska skylla på harar sen, säger han om domen.

Han var på väg från hemmet i Småland till Karlskrona för att fira hustruns 50-årsdag i maj och avverkade mil efter mil på E22.

Längs sträckan finns flera fortkörningskameror och i höjd med den sista i serien blixtrade det till. Kort därefter fick Jimmy Hernefeldt hem ett brev från polisen innehållande ett inbetalningskort på 2 000 kronor för att ha kört i 56 km/h på en sträcka där 50 km/h i timmen råder.

"Det var inte jag - det var haren som sprang för fort"

Till myndigheternas bevis för fortkörningen finns ett foto på honom bakom ratten.

– Det är jag men jag körde inte för fort. Det var en fälthare som sprang framför bilen, säger Jimmy.

Jimmy Hernefeldt bakom ratten.
Foto: Polisen

Enligt honom accelererade fältharen, "Sveriges snabbaste landdjur" snabbt upp och sprang med rappa steg framför honom på E22 i ett 50-tal meter. Sedan vek den av till höger.

– En hare kan springa i upp till 75 km/h och jag menar att den störde radiovågorna som används vid mätningen, säger Jimmy som genast motsatte sig böter.

– Jag bad åklagaren att simulera mätningar som kunde bevisa att min förklaring inte stämmer, men de vägrade. Då blev jag sur och gick till rätten.

Här fångas Jimmy på bild. Men någon hare syns inte till och därför fälls han av Karlskrona tingsrätt för fortkörning.
Foto: Polisen

Domstolen: "Ingen hare på fotot"

Förra veckan hölls rättegången i Karlskrona tingsrätt - domstolen gick på åklagarens linje och avfärdade Jimmys argument. Bland annat eftersom det inte "syns någon hare på fotografiet som togs när det aktuella fordonet passerade kontrollplatsen", skriver rätten.

– Nej det är klart. Mätningen sker långt innan bilden tas och då var haren borta, säger Jimmy som känner sig oskyldigt dömd.

– Jag är faktiskt lite störd över att ha fällts. Alla ska ju vara lika inför lagen och man ska inte fällas om det inte är ställt utom allt rimligt tvivel. Jag tycker inte att de har utrett det ordentligt, att det inte kan ske sådana här störningar om ett djur springer framför bilen.

Trots allt anade han någonstans hur det skulle gå redan innan han hamnade i rätten. 

– Jag inser också att det är låg sannolikhet för att något sånt här kan hända, men det är ändå högre än att vinna en miljon på lotto. Men jag tycker fortfarande inte att det är utom rimligt tvivel bevisat att det är jag som körde för fort, säger Jimmy som inte har bestämt om han ska överklaga domen.

Tidningen Smålandsposten har också skrivit om haren på E22.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!