Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmis svåra skada
– på 90 meters höjd

"Det gjorde obeskrivligt ont", säger Jimmi Grell, som blev så dopad av doktorn att han inte minns någonting efteråt. Foto: Privat
Det är långt upp till maskinhuset på ett vindkraftverk. Sämsta möjliga ställe att bli sjuk. Bilden föreställer inte det verk där Jimmi Grell var uppe och jobbade. Foto: Lasse Svensson

Jimmi Grell, 27, blev fast i ett vindkraftverk på 90 meters höjd. Han drabbades av så svåra ryggsmärtor att han inte kunde röra sig – och alltså inte heller åka tillbaka ner till marken.

– Det kändes som att få en kniv i ryggen. Det gjorde obeskrivligt ont, säger Jimmi till tidningen BT.

En läkare kom upp och gav honom så mycket smärtstillande att han tappade medvetandet.

Jimmi jobbar som servicemontör och åkte i tisdags tillsammans med en kollega upp i maskinhuset på ett vindkraftverk i Troldhede på södra Jylland. Där uppe skulle han hjälpa kollegan att flytta på en pump när det small till i ryggen.

– Jag var tvungen att lägga mig ner. Lyckligtvis var maskinhuset stort nog för att jag skulle kunna det, berättar Jimmi för lokaltidningen Dagbladet Ringkøbing Skjern.

– Jag jobbar ju med detta varenda dag så jag har verkligen inte svindel. Vi ringde till företagets säkerhetsansvarige och han sa att det var hans första prioritet att få ner mig oavsett vad det skulle kosta.

Både polisen och räddningstjänsten kopplades in på ärendet. Ett tag förbereddes en utvändig räddningsaktion som var tänkt att genomföras genom att Jimmi lastades på en bår som sedan firades hela vägen ner i fria luften.

Läkare skickades upp

En kvinnlig läkare med höjdräddning som specialitet skickades upp i kraftverkstornet via hissen inne i den enorma pelaren. Hon gjorde en första besiktning av Jimmis skada – och bedömde att den inte skulle förvärras om han togs ner med hissen.

– Höll jag mig bara helt stilla så var det inte så farligt. Men så fort jag försökte röra mig gjorde det obeskrivligt ont, säger Jimmi Grell.

Det är 15 steg ner till hissen från maskinrummet på vindkraftverket – och det var en kraftansträngning som Jimmi inte hade en chans att klara av. Inte med den djävulska ryggsmärtan.

Dessutom måste man stå upp i hissen, den är så trång.

Då tog läkaren beslutet att pumpa Jimmi så full med smärtstillande att han inte skulle känna något. Sedan hjälptes han in i hissen.

Minns ingenting efteråt

– Jag minns ingenting förrän jag vaknar upp i ambulansen nära Herning, säger Jimmi.

– Det är som att jag är långt borta och mitt medvetande kommer och går.

Han blev undersökt på sjukhus men inte inlagd. Dagen efter händelsen söker Kvällsposten Jimmi Grell – men då är han tungt medicinerad och ligger och sover, berättar hans fru Michala Nørgård Grell.

– Jimmi får mycket smärtstillande, säger hon.

– Han hade problem med en disk i ryggen för tre–fyra år sedan men har tränat bort det. Men vi har fått barn det senaste året och det har blivit mindre tid att träna. Snart ska han få komma till en ryggspecialist i Silkeborg. Som det är nu kan han inte röra sig.